NAZAJ
Kaj je tema?

Tema besedila je to, o čemer besedilo "govori".

 

Določanje teme v učnem e-okolju je odvisno od besedilne skupine, slogovnega postopka in namena besedila.

 

  • Če je slogovni postopek pripovedovanje, je tema doživljaj, prigoda ali dogodek ter vrednotenje tega doživljaja, dogodka ali te prigode. To velja npr. za anekdoto.
  • Če je slogovni postopek opisovanje, je lahko tema postopek ali pripravljanje česa, npr. kako pravilno izvesti spodnji servis, kako pripraviti sladoled. To velja npr. za opis postopka.
  • Če je slogovni postopek razlaganje, je tema trditev, npr. turistične križarke so izjemno velike onesnaževalke voda. To velja npr. za nekatere poljudnoznanstveni prispevek, novice.
  • Če je slogovni postopek argumentacija, je tema trditev ali poziv, npr. ne zatipkaj si življenja, veganski sladoled je čudovita alternativa, vse, kar objavimo na spletu, je javno in stalno. To velja npr. za oglase, nekatere kuharske recepte, nekatere razgovore.

 

Pri nekaterih besedilnih skupinah je tema lahko izražena v naslovu ali pa je prekrivna z besedilno skupino in namenom besedila, npr. pri vabilu, prošnji, prijavnici, pritožbi.

 

Zanimivost

Kot veš, je v naslovu lahko tudi vprašanje, zato je tudi trditev ali teza kot tema besedila lahko oblikovana kot vprašanje.