NAZAJ

mačji kašelj

frazem

kar ne zahteva napora, kar je enostavno

Zgled

Obvladanje računalniških programov, brskanje po spletu in pošiljanje elektronske pošte je za današnjo mladino pravi mačji kašelj. Mnogo otrok presedi večino prostega časa pred računalnikom, priklopljeni na medmrežje hitro pozabijo na (dolg)čas. 

Če je kaj mačji kašelj, pomeni, da ne zahteva napora in truda, da je preprosto, enostavno ali zlahka dosegljivo.

Zgled

Če je pisanje in fotografiranje zate mačji kašelj, če si rad v družbi in na mestu, kjer se vedno nekaj dogaja, si star-a vsaj 16 let in imaš dovolj prostega časa za sodelovanje, potem se pridruži ekipi dopisnikov iz različnih krajev občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje in Oplotnica.

Pogosto rečemo, da kaj ni mačji kašelj. S tem poudarimo, da je zahtevno, zapleteno, naporno ali težko dosegljivo.

Zgled

Sicer je Jure velik ljubitelj krepke, domače slovenske hrane, čeprav se zaveda, da to niti ni tako dobro, sploh ker bi rad shujšal. Zaradi zdravja in zato, ker se bliža poletje in bo treba obleči kopalke, to pa ni mačji kašelj. Predvsem bo moral opustiti navado, da mora pojesti vse, kar je na krožniku, sploh ker mu vedno uspe skuhati preveč.

Sopomenka

Protipomenka

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je/ni mačji kašelj (za koga)

Zgled

Za te, ki so doma v Ljubljani, je tak sprehod mačji kašelj, za druge, ki ne poznajo krajevnih razmer, pa je videti velikanski podvig.

je pravi mačji kašelj

ni ravno mačji kašelj

Zgled

Vsi, brez izjeme, od sedemletnega Davida do sedemnajstletne Sandre, so pogumno sledili vodnikoma Luki in Tini, čeprav skok v prazno, plezanje in hoja dvanajst metrov nad varnimi tlemi ni ravno mačji kašelj. Ob koncu štiriurne preizkušnje so vsi v en glas zatrdili, da so lahko počitnice v Ljubljani in njeni okolici lepe in vznemirljive pa še poceni. 

Zgledi rabe
Zgled

Poškodba in operacija kolka nista mačji kašelj, kljub uspešnemu posegu in okrevanju pa se mora paziti. Kolesa, kakršnega je bila vajena dolga leta, ne bo mogla ali smela več voziti, kar zanjo vsekakor ni razveseljivo.

Zgled

Skratka, opazujte svoje hišne ljubljenčke, in če opazite kakršnekoli zgoraj opisane znake, svojo živalco takoj odpeljite k veterinarju. Tovrstne okužbe namreč niso mačji kašelj. Pa še zelo neprijetne in boleče so za žival.

Zgled

Izbira študija ni mačji kašelj, sploh če upoštevamo dejstvo, da to ni edina stvar, ki utruja možgančke dijakom. Tu je še zloglasna matura.

Zgled

Metalke krogle pregovorno veljajo za najmočnejše ženske na svetu. Res ni mačji kašelj zalučati kroglo okoli dvajset metrov, vsa dekleta, ki se ukvarjajo s to atletsko disciplino, pa so precej krepka. Drži pa še en pregovor, da se v medvedji koži skriva ovčje srce, kajti večina od teh deklet je zelo prijazna in dobrosrčna.

Zgled

Na žalost pa zanjo, ki trpi še za mnogimi alergijami, prehranjevanje ni mačji kašelj.

Zgled

Že iz starih časov pa smo inflacije pravzaprav vajeni. Živeli smo z nekaj tisoč odstotno inflacijo, proti kateri je sedanjih nekaj odstotkov pravi mačji kašelj, vsi smo bili milijonarji in nihče se ni zaradi tega preveč sekiral.

Zgled

Ekstremni smučar /.../ je pred dnevi uprizoril pravi adrenalinski šok sredi Ljubljane. Spustil se je namreč z vrha stolpnice v BTC-ju in tako napovedal naskok na še zadnjega izmed sedmih vrhov na vseh celinah sveta, na 5140 metrov visoki Winson na Antarktiki. Spust s 50 metrov visoke stolpnice je bil zanj pravi mačji kašelj, je še povedal po novinarski konferenci /.../