NAZAJ

lije kot iz škafa

ulije se kot iz škafa
frazem

močno dežuje

Zgled

Vso noč in ves dan je lilo kot iz škafa, proti večeru pa je dež nekoliko ponehal, tako da smo se člani posadke s potniki vred odločili za večerjo na otoku.

Če rečemo, da lije kot iz škafa, pomeni, da zelo močno dežuje, da dežuje v velikih količinah oziroma da gre za močnejši naliv.

Zgled

Kadar pa v puščavi vendarle dežuje, navadno lije kot iz škafa. Celoletne padavine se lahko zlijejo v eni sami strahotni nevihti, ki traja kar dva ali tri dni.

S frazemom poudarjeno izrazimo, da je vreme slabo in zato neugodno za kakšno dejavnost na prostem.  

Zgled

Kljub temu da vse prošnje niso pomagale k boljšemu vremenu, saj je lilo kot iz škafa, se nismo vdali. Na zbornem mestu se je zbralo 80 rejcev s svojimi konji iz širše okolice, tako da je bila povorka do farne cerkve ne Breznici, v kateri so sodelovali jahači, kmečke vprege, zapravljivčki in kočije, veličastna.

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

lije kot iz škafa

Zgled

Zunaj grmi, treska in lije kot iz škafa.

Zgledi rabe
Zgled

Štiriindvajseti februar oskarjem ni bil naklonjen. Na rdeči preprogi je lilo kot iz škafa, kar je v Los Angelesu sila redek pojav.

Zgled

Če je konec tedna vreme ugodno, se pravi, da ne lije kot iz škafa in da veter ne piha premočno, je še vedno primeren čas za izlete in potepe po hribih.

Zgled

Nakit pa prodajata na dveh stojnicah ob Ljubljanici. To delo je lahko tudi zelo naporno, saj je treba poleg stojnice stati in ponujati izdelke po cele dneve v vsakem vremenu. Le kadar je najbolj mrzlo ali lije kot iz škafa, se umakneta domov. Takšne dneve izkoristita za ustvarjanje novih kosov. Nataša ima svoje delo rada tudi zato, ker k stojnici prihajajo različni ljudje.

Zgled

Prejšnji dan, ko je lilo kot iz škafa, se je sprehajala po mestu, da je bila do kože premočena, zdaj, ko je bilo vreme lepo, pa se je zatekla med štiri stene.

Zgled

Prvo soboto vinotoka je tudi v Slovenskih goricah lilo kot iz škafa. Več kot na dlani je bilo, da je vreme tokrat trgačem v Jurovskem Dolu obrnilo hrbet.

Zgled

Na dan upora proti okupatorju je lilo kot iz škafa, vodotoki so narasli, zalivalo je kleti, sprožali so se zemeljski plazovi.