NAZAJ

levji delež

levji del
frazem

največji del, večina 

Zgled

Občina je 20 milijonov za investicijo dobila od fundacije za šport, 28 milijonov pa od ministrstva za šolstvo, levji delež 543 milijonov vredne naložbe pa je nosila sama, kar predstavlja več kot polovico letnega proračuna občine. 

Če je kaj levji delež, pomeni, da je največji del oziroma večina česa.

Zgled

Jutri pa se obeta še prenos slike, kar bo omogočalo tudi prikaz obrazne mimike, ki nosi levji delež telesne komunikacije. 

Če rečemo, da kdo prispeva, prevzame, nosi ali poskrbi za levji delež česa, kot pozitivno poudarimo, da v veliki meri pripomore, da se kaj uresniči, izpelje ali doseže.

Zgled

Pri organizaciji potovanja jim je priskočilo na pomoč tudi združenje rokometnih navijačev Slovenije, ki je poskrbelo za levji delež stroškov prevoza in nastanitve. 

Tematika
Količina, mera, stopnja
Značilna raba v besedilu

levji delež česa/k čemu/pri čem

Zgled

Gostitelji so opravili levji delež posla v drugi tretjini, ko so dosegli kar pet golov.

prispevati, nositi, opraviti, prevzeti, imeti, predstavljati ... levji delež

levji delež stroškov, obveznosti, pomoči ...

levji delež k zmagi, uspehu/pri zmagi, uspehu ...

Zgled

Stal pa bo veliko, kajti levji delež stroškov oddajanja bodo plačali naročniki.

Zgledi rabe
Zgled

Mitja hvali Nano, saj je nase prevzela levji delež obveznosti v zvezi z otrokoma, ona pa pravi, da se trudi imeti razumevanje za njegovo predanost delu.

Zgled

Finski analitiki prav 47-letnemu novincu v svetu politike pripisujejo levji del zaslug za vzpon desno-sredinskih strank, izkazalo pa se je tudi, da vsaj na Švedskem in Finskem ljudje niso volili strank, ampak osebnosti.

Zgled

Na koncu šestega dvoboja je ostrostrelec /.../ zbral 33 točk in dodal še 11 skokov, s čimer je prispeval levji delež k zmagi pred navdušenimi domačimi gledalci, le za odtenek manj uspešen pa je bil /.../ s 30 točkami.

Zgled

V sežanski vrsti je bilo med najstarejšim in najmlajšim kar 21 let razlike. Toda najstarejši /.../ je edini odigral vseh deset tekem in vsaj v prvi polovici kvalifikacij prispeval tudi levji delež k uspehu.

Zgled

Triindvajsetletni Ljubljančan je še v noči na ponedeljek z 21 točkami prispeval levji delež pri zmagi Phoenixa proti Los Angeles Clippersom na zadnji tekmi poletne lige v Las Vegasu /.../