NAZAJ

labodji spev

frazem

zadnje pomembno delo, dejanje ali dosežek

Zgled

Šele čez leta, ko je Miško Kranjec spisal svoj labodji spev Strici so mi povedali, sem lahko le ugotovil, da se je tudi njemu v otroštvu pripetilo nekaj nadvse podobnega. 

Če je kaj labodji spev, pomeni, da je to čigavo zadnje pomembno delo ali dejanje, zadnji dosežek.

Zgled

Morda bom odigral še kakšno tekmo, vendar pa bo to moj labodji spev. V juniju bom zagotovo nogometne čevlje obesil na klin in se posvetil novi karieri, je v pogovoru za Tuttosport dejal nogometaš, ki bo že čez nekaj mesecev opravljal le še vlogo trenerja.

S frazemom pogosto opozorimo na zadnje delo ali zadnji dosežek kakega umetnika, ustvarjalca ali športnika.

Zgled

Gre za avtobiografski roman, ki ga je pisateljica na predstavitvi označila kot svoj labodji spev, sicer pa je to njena 15. knjiga, ki je izšla ob dveh njenih pomembnih obletnicah. 

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je labodji spev koga/česa

kaj je čigav labodji spev

Zgled

Namesto, da bi bil nastop na svetovnem prvenstvu v Nemčiji labodji spev uspešnega rodu slovenskih rokometašic, bo pravzaprav začetek gradnje nove reprezentance, ki naj bi vrhunec doživela na domačem evropskem prvenstvu leta 2022.

roman, film, koncert, tekma, medalja, nastop ... je labodji spev

labodji spev skupine, generacije ...

doživeti, doživljati, napovedati ... labodji spev

svoj, njegov ... labodji spev

Zgled

Let It Be je zato v svoji odkritosrčnosti postal daleč najboljši in najbolj dovršen album skupine The Beatles, popoln labodji spev največje skupine vseh časov.

Zgledi rabe
Zgled

Letošnje tekmovanje bo tudi labodji spev francoske zlate generacije, imenovane »Les Experts« (strokovnjaki) /…/

Zgled

Toda knjižni sejem na prostem, ki je srce teh prireditev, je svoj labodji spev dejansko doživel že ob lanski 10. ponovitvi.

Zgled

V slovenski kraljici športov je nekaj tistih, ki doživljajo labodji spev, a tu so tudi mladi labodi in labodke, ki bodo v prihodnosti po atletskih stezah drseli kot po vodni gladini.

Zgled

Nad stanjem v slovenski košarki pa ni tako navdušen. »Na tekme skoraj ne hodim. Pogosto nimam kaj videti. Strah me je, da je bila ta zlata medalja labodji spev slovenske košarke,« zaskrbljeno doda in se zaveda, da Košarkarska zveza Slovenije ne more dalati igralcev.

Zgled

Ta tekma je bila labodji spev obdobja hitrih jadrnic.

Zgled

Vsi govorijo o labodjem spevu. Naj vam nekaj povem. Labod, ki umira, se oglaša najglasneje in ga zato vsi slišijo.

Zgled

Tokrat Clint namreč režira boksarski film. Novega Rockyja, neponovljivo mešanico znoja, volje, solza in prefinjenega humorja. Svoj najboljši film vseh časov. Svoj labodji spev, ki ga režira tako, kot da ne bi imel že 75 let.