NAZAJ

visi na nitki

frazem

je ogroženo, v nevarnosti

Zgled

Poškodbe so bile tako hude, da mu je življenje viselo na nitki, vendar si je po treh letih precej opomogel.

Če kaj visi na nitki, pomeni, da je ogroženo, da lahko propade oziroma da je v veliki, resni nevarnosti.

Zgled

Čeprav je pristala v bolnišnici in so jo morali celo oživljati, diagnoze ni jemala resno. Meso je že tako redko jedla, a ko si ga je dve leti pozneje znova privoščila, je njeno življenje spet viselo na nitki in znova so jo morali oživljati.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kaj visi na nitki

Zgled

Blejska olimpijada je dobesedno visela na nitki, ki je bila tako tanka, da smo trepetali do zadnjega trenutka. Res, čisto do konca ni bilo jasno, ali bo vzdržala ali pa se je bo kdo, tudi povsem brez slabega namena, dotaknil in jo raztrgal.

življenje, usoda, služba, kariera ... visi na nitki

Zgled

Dvainpetdesetletna Ema je utrpela hudo poškodbo leve polovice možganov. Po dobrem mesecu dni so jo prepeljali nazaj v Celje, na nevrološki oddelek. Čeprav se zdaj z očmi že rahlo odziva na svetlobo, njeno življenje še kar visi na nitki.

Zgledi rabe
Zgled

Citat iz zakona jasno kaže, da finančno prestrukturiranje najbolj nujno potrebujejo podjetja v globoki krizi, katerih obstoj visi na nitki, se pravi podjetja, ki so tik prek stečajem ali likvidacijo.

Zgled

Po prevzemu se je stanje bistveno poslabšalo, družba je postala obremenjena z dolgovi, banka je zasegla njihove blagovne znamke in usoda zaposlenih je visela na nitki.

Zgled

Še enkrat so ga operirali. Zbudil se je čez teden dni, ne da bi vedel, kaj se je v tem času dogajalo. Povedali so mu, da je imel hudo pljučno embolijo in da je njegovo življenje viselo na nitki. Čez mesec dni je lahko šel domov, vendar je le počasi okreval.

Zgled

Vaša sreča v ljubezni visi na nitki. Odvisna je predvsem od vaše pripravljenosti sprejemati kompromise. Torej?

Zgled

Dvakrat je njeno življenje viselo na nitki, tako zelo se je izstradala.

Zgled

Nizozemski reprezentant je v 26. minuti dosegel prvi zadetek na tekmi, dobrih deset minut kasneje pa je njegova kariera profesionalnega nogometaša visela na nitki. Nekdanji zvezdnik Arsenala in Manchester Uniteda je v trčenju /.../ dobil močan udarec v oko in v bolečinah obležal na zelenici.