NAZAJ

pade v vodo

frazem

se ne uresniči, propade

Zgled

Tekla so pogajanja, ničkolikokrat se je odpeljal v Ljubljano, da bi mu gospa končno pokazala vsaj notranjost hiše, pa se je vedno tik pred zdajci kaj zapletlo in je vse skupaj padlo v vodo.

Če kaj pade v vodo, pomeni, da se iz različnih razlogov ne uresniči, ne posreči, se ne zgodi, kot je bilo načrtovano, zamišljeno ali dogovorjeno.

Zgled

Mislili smo, da bo naš projekt padel v vodo, ker v Sloveniji in na Hrvaškem nismo mogli dobiti ekološke surovine.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kaj pade v vodo (zaradi česa)

Zgled

Zagotovo se vam je kdaj zgodilo, da vam je nedeljski izlet padel v vodo zaradi slabega vremena. Obisk kakšne izmed čudovitih kraških jam je prava izbira, ko vam vremenoslovec, kljub prešernemu nasmehu, kaj drugega kot dežnih kapelj ne more obljubiti. Jama Vilenica, ki so jo domačini poimenovali po plešočih vilah, vas bo očarala in popeljala v pravljični svet.

vse, načrt, projekt, posel, dogovor, zadeva ... pade v vodo

pade v vodo zaradi (slabega) vremena, poškodb, nasprotovanja ...

Zgled

Tamkajšnje politično prizorišče je nepredvidljivo in lahko se zgodi, da bi dogovor zaradi tega celo padel v vodo.

Zgledi rabe
Zgled

Poleg tega ste bili pogosto preutrujeni in tako so vaši načrti o telesni dejavnosti padli v vodo.

Zgled

Tik pred vrati tivolskega moštva je bil odlični branilec, ki se dobro znajde tudi na krilnem položaju, že pozimi, ko so Ljubljančani iskali okrepitve pred nadaljevanjem sezone v evroligi, vendar je prestop padel v vodo zaradi poškodbe, po kateri se je v vrhunsko formo vrnil šele v zadnjih tednih. Naslednja možnost bo poleti.

Zgled

Dolgoletna dogovarjanja in zbiranje ponudb, zamisli o turističnih, šolskih in igralniških poslih, vse po vrsti je padlo v vodo.