NAZAJ

je pred vrati

frazem

hitro se približuje, kmalu se bo zgodilo ali pojavilo 

Zgled

Poletje je tu in dopusti so pred vrati

Če je kaj pred vrati, pomeni, da se hitro približuje, da se bo kmalu zgodilo ali pojavilo.

Zgled

Najdaljša noč v letu je pred vrati; mimoidočim v Kranju pa smo tokrat zastavili vprašanje, kje in kako jo bodo preživeli. 

Sopomenka

Tematika
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

kaj je pred vrati

Zgled

Konec pouka je pred vrati in načrti za počitnice postajajo vedno bolj stvarni. Nekateri se bodo odpravili v bolj eksotične kraje, drugi spet bodo ostali bližje domu.

poletje, zima, sezona ... je pred vrati

počitnice, prazniki, volitve ... so pred vrati

Zgled

Počitnice so pred vrati, zato verjamemo, da ste mnogi že naredili načrt, kje in kako jih boste preživeli. Če ne boste v bližini doma, se boste do izbranega kraja odpeljali s prevoznim sredstvom in tudi v njem vas bodo lahko doleteli slabo počutje, bolečine ali celo bolezen. Zdravniki navadno opozarjajo na slabosti med vožnjo z avtom, bolečine v razbolelih ušesih med letom z letalom in na morsko bolezen, kadar ladjo premetavajo visoki valovi.

Zgledi rabe
Zgled

Spomladansko čiščenje je pred vrati. Da bo karseda učinkovito in hkrati čim manj naporno, so poskrbeli v švedskem Electroluxu, ki je sinonim za kakovostne gospodinjske aparate. Poiščite knjižico s koristnimi nasveti.

Zgled

Vstati bo treba, služba je pred vrati. Prebiti bo treba nov dan. In se pripraviti na novo noč.

Zgled

Čas pustnih norčij, zaljubljenosti in počitnic je pred vrati.

Zgled

V kleteh je namreč še polno starega vina, trgatev pa je pred vrati.

Zgled

Prvi maj je pred vrati in z njim nekaj dela prostih dni.

Zgled

Veseli december je pred vrati! Trgovine se že pripravljajo na decembrski delovni čas, v decembru bodo odprte tudi ob nedeljah. Kmalu se bo pričel bogat program prireditev, kjer bo obilo veselja in radosti za vsakogar.

Zgled

Ker je pred vrati kar nekaj prihodov mobilnikov z operacijskim sistemom Android, smo vam predstavili dve novosti s tega področja.

Zgled

ONA: Zaradi svojih izkušenj imate veliko prednost pred nekom, ki si prav tako želi zasesti želeno mesto. Spremembe so pred vrati.

Zgled

Prejšnji teden so prve tekme osmine finale dočakale osnovnošolske ekipe. Tudi pri srednješolcih in srednješolkah so pred vrati že na sporedu izločilni boji.