NAZAJ

biti pisan na kožo 

frazem

biti zelo ustrezen

Zgled

Prvi dnevi v Monaku niso bili najbolj enostavni, morda je bilo celo neprijetno. Mesto je zelo zasičeno, na relativno majhni kvadraturi živi ogromno ljudi, a zdaj se tudi tam počutim že povsem domače. Tudi vreme je kolesarjem pisano na kožo. Še posebej pozimi, ko kolesarji največ časa preživimo doma, so v Monaku razmere za kolesarjenje idealne. Teren je zelo razgiban, dovolj je klancev, morje je blizu.

Če rečemo, da nam je kaj pisano na kožo, pomeni, da nam zelo ustreza, da se ujema z našimi željami ali potrebami, da s tem nimamo težav ali da kaj opravljamo z lahkoto.

Zgled

Manekensko delo je Izi pisano na kožo, opravlja ga z osupljivo lahkoto. S postavo nima težav, saj še nikoli v življenju ni bila na dieti.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kaj je pisano na kožo komu/čemu

Zgled

Nekateri celo dodajajo, da je razpis pisan na kožo določenim podjetjem.

poklic, zakon, vloga, proga, vreme ... je pisan/pisana/pisano na kožo

biti pisan na kožo uporabnikom, ljubiteljem česa, podjetjem ...

Zgled

Vloga mu je pisana na kožo, čeprav prizna, da se je kar težko navadil na serijo; še največ preglavic mu je povzročal humor, saj je bil v filmih največkrat akcijski junak ali pretepač.

Zgledi rabe
Zgled

Kadar pa imamo v stanovanjski hiši možnost, da imamo poleg spalnice zasebno kopalnico in imajo otroške sobe svojo, potem naj nam bo ta kopalnica popolnoma pisana na kožo. Če se nikoli ne kopamo, si namestimo le razkošen tuš in pripadajočo kabino ali nasprotno.

Zgled

Način študija in treninga jima je pisan na kožo. Izpite lahko na njuni univerzi delajo sproti, če se študentje srečajo s težavami, jim pomagajo mentorji. Urnik predavanj lahko prilagodiš svojemu urniku treninga, pri čemer so profesorji zelo razumevajoči. Kljub temu sta tako študij kot trening zelo zahtevna. Dekleti pravita, da v bazenu in na suhem trenirata več, kot sta doma v Sloveniji, prav tako pa dvakrat dnevno, zjutraj in okrog enih popoldne. Na srečo je v študentskem naselju vse na dosegu roke, predavanja in trening, česar v Sloveniji ni in ravno to je razlog, da sta se odločili za študij v tujini, kjer lahko uspešno združujeta obe karieri.

Zgled

Verjetno mi je to, da rada brskam po zgodovini, pisano na kožo. Že v šolskih klopeh sem se sama odločila za spis o svojem kraju. Poslala sem ga na Radio Slovenija, kjer je bil tudi objavljen. Naši predhodniki so v teh krajih živeli bogato in lepo, čeprav v nekdanjih skromnih razmerah. Vse, kar zvem iz zgodovine, me bogati.

Zgled

Ko vidim človeka, skušam preko pogovora ugotoviti, kaj mu je všeč. Nato si zanj zamislim oblačilo, ki bi mu bilo pisano na kožo. Nikoli ne naredim dveh enakih izdelkov, vse kar naredim, je unikat. Želim si, da stranke rečejo: »To je to!«

Zgled

Vam je vloga gospodarja kmetije pisana na kožo? Kaj sicer počnete v življenju?

Zgled

Takšne počitnice so našemu svetovnemu prvaku pisane na kožo. »Zelo težko sem ves čas na istem mestu. Uživam, če gremo lahko po kampih in menjavamo okolje. Potovanje med počitnicami je nekaj povsem drugega, kot so tista med sezono, saj mi pomeni sprostitev. Rad grem tako na morje kot tudi v hribe. Na Triglavu še nisem bil, vendar imam letos namen iti tja in morda nanj celo splezati v navezi po severni steni. /.../«

Zgled

Vpisala se je na fakulteto za družbene vede in pred kratkim diplomirala. Poklic novinarke ji je pisan na kožo, saj v njem vidi izziv in dinamično delo. S tem se je še bolj izoblikoval njen temperament in priznava, da tudi ambicioznost.