NAZAJ

iti v nos 

frazem

motiti, vznemirjati, razburjati

Zgled

Oblastnikom so šle v nos predvsem kavarne, v katerih so se zbirali ljudje in ob pitju kave klepetali o vsem mogočem. 

Če nam kdo ali kaj gre v nos, pomeni, da nas moti, vznemirja ali razburja, da v nas vzbuja slabe občutke oziroma nam povzroča slabo voljo. 

Zgled

Najbolj jim gredo v nos igralci, ki se med redno sezono niso izkazali v svojih klubih, kot reprezentanti pa so dobili priložnost.

S frazemom lahko opozorimo na nestrpnost ali predsodke.

Zgled

Novopečeni vozniki gredo v nos ostalim šoferjem.

Tematika
Človek
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj gre v nos komu/čemu

Zgled

Nekateri ga obožujejo, drugim gre v nos, še posebej zaradi svojih samovšečnih izjav in samohvale, ki pa je – roko na srce – dokaj upravičena.

gre v nos dejstvo/to, da ...

Zgled

Kot razumem, vam gre v nos dejstvo, da ste za poštnino plačali več, kot pa je bilo vse, kar ste dolgovali /.../, vredno. Drži? 

Zgledi rabe
Zgled

Grb in zastava, izbrana, in to v naglici, v poosamosvojitvenem letu, marsikomu že od vsega začetka nista všeč – temu gresta v nos stilizirana morje in Triglav, onemu barvna lestvica – novi predlogi, zbrani z javnim anonimnim natečajem, tudi tisti, ki ga je strokovna žirija ocenila za najboljšega, pa tudi niso zbudili navdušenja, prej nasprotno.

Zgled

Deželo z velikimi koraki mendrajo veleposestniki, ki v pragozdu vidijo predvsem velikanske dobičke, tudi na račun iztrebljenega življa. Še posebej jim gredo v nos domačini, Indijanci, ki svojega okolja nočejo zlahka prodati.

Zgled

Bila sem najstarejša in mislim, da so jim šle v nos moje življenjske izkušnje.

Zgled

Način delitve sredstev gre v nos redkim, ki so bili vajeni sami razpolagati z denarjem, ki ga ministrstvo namenja posameznim kategoriziranim športnikom.

Zgled

Še ena, ki ima okrog sebe sošolce, ki jim kmetje gredo v nos.

Zgled

Kolikor sem razumel, vam gre v nos torej predvsem to, da je elektrika predraga in da bo še dražja, ko se bo sprivatizirala, kajne?

Zgled

Čedalje bolj nam gre v nos, če nas tujci zamenjujejo s Slovaki ali, bog ne daj, s Slavonci, alergični smo na vsako napačno zapisano črko /.../

Zgled

Najprej jim gre v nos to, da se bo šola gradila v Murski Soboti in ne nekje drugje.

Zgled

Otrok samo čaka, da mu boste kaj rekli, da se boste razburili, da boste nekako reagirali. Najbolj mu bo šlo v nos to, da boste ostali tiho.

Zgled

Če je komu morda šlo v nos dejstvo, da je skupina tokrat na festivalu nastopila že tretjič, mu bodo po takšnem silovitem in zvočno razburkanem koncertu gotovo zaprlo usta (in, upajmo, odprlo ušesa).