NAZAJ

iskati dlako v jajcu

frazem

pretirano iskati napake, pomanjkljivosti, slabosti

Zgled

Govorimo o večnih iskalcih napak, nepoštenja in slabosti pri drugih, številnih moralizatorjih, pridigarjih, ki neverjetno natančno in nenehno iščejo dlako v jajcu.

Če iščemo dlako v jajcu, pomeni, da pretirano in pogosto neutemeljeno iščemo napake, pomanjkljivosti, slabosti pri stvareh ali ljudeh.

Zgled

Včasih me srce boli, in to močno, ko od blizu opazujem ljudi, ki jim sicer nič ne manjka, pa nenehno brez prave potrebe secirajo odnose, sebe, preteklost in predvsem druge, iščejo dlako v jajcu, da lahko opravičujejo svoje že malo čudaško ravnanje.

Tematika
Človek
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo išče dlako v jajcu (pri kom/pri čem)

Zgled

Če bi bili pikolovski, bi lahko pravzaprav pri sleherni sodniški odločitvi iskali dlako v jajcu.

Zgledi rabe
Zgled

Če bi iskali dlako v jajcu, bi pri odpravi posledic katastrofalne ujme zagotovo našli napake in spodrsljaje.

Zgled

Tisti, ki so sredi tedna v parlamentu iskali dlako v jajcu in očitali vodstvu neke banke nečedne posle, so le politiki.

Zgled

Zato je toliko bolj nerazumljivo, da prav tisti, ki bi morali najbolj zavzeto vleči za vrv v smeri uspešne kandidature, neprestano iščejo dlako v jajcu, ki naj bi ta projekt postavila v negativno luč.

Zgled

Namesto da bi se uveljavil kot pronicljiv in duhovit kritik človeških napak na političnem področju, se podaja v nevarnost, da bo izpadel kot očitno pristranski nergač, ki pri enih išče dlako v jajcu, pri drugih pa še »bruna v očesu« ne vidi.

Zgled

Čeprav ne boste imeli razloga za nezadovoljstvo, si ga boste ustvarili sami, in to zato, ker boste iskali dlako v jajcu.

Zgled

Ker se nagibate k skoraj pikolovski natančnosti, ste v najslabšem primeru kritik, ki nenehno išče dlako v jajcu in se pritožuje nad tujo nemarnostjo, v najboljšem pa skrbna in vestna oseba, ki vedno rada priskoči na pomoč, tako s pametnimi nasveti kot z nesebičnimi dejanji.

Zgled

Ker me prosite, naj »Ministrstvo za kulturo, Društvo pisateljev in drugi odgovorni preprečijo tovrstno pisanje v slovarjih in leksikonih«, vas jaz prosim: Ne iščite dlake v jajcu, kjer je ni. Opozarjajmo rajši na stvari, ki so v resnici škodljive in napačne!