NAZAJ

imeti maslo na glavi

frazem

ravnati nepošteno ali nezakonito

Zgled

Zamenjali smo trenerja, prav tako tudi nekaj igralcev, a nam enostavno ne gre. Pred tem si ne gre zatiskati oči. Razlogov za takšen položaj je najbrž veliko, težko pa je izluščiti le enega. Vsi v klubu imamo maslo na glavi in vsi smo po malem krivi, da smo se znašli v tako težkem položaju.

Če imamo maslo na glavi, pomeni, da smo ravnali nepošteno, nezakonito, da naše početje ni nedolžno. Pomeni tudi, da smo prebrisani, iznajdljivi oziroma da nimamo zadržkov do nezakonitih dejanj ali prevar.

Zgled

Tisti, ki delujejo v borzni »industriji«, bi morali biti toliko pošteni, da bi priznali, kako dosedanje dogajanje na borzi nikakor ni (bilo) normalno in po evropskih merilih. V urejenih državah se gre za borzne manipulacije, navidezne posle, okoriščanje z zlorabo notranjih informacij, zavajanje malih delničarjev, parkiranje delnic, nezakonite prevzeme itd. tudi v zapor. Pri nas je doslej izgubil licenco en sam samcat borzni posrednik. Prav je, da se zdaj vsi, ki imajo maslo na glavi, tresejo; naj se, ko se jim nezakonite posle dokaže, tudi za vselej poslovijo.

S frazemom praviloma izrazimo negativen odnos do ljudi, na katere se frazem nanaša. Če rečemo, da kdo nima masla na glavi, ga ocenjujemo kot poštenega.

Zgled

Ta ministrica je simptom razglašenosti cele vlade. Po aferi s honorarji in tudi spričo velikih strukturnih problemov šolstva bi moral premier poiskati kompetentnega kandidata, ki je obenem sposoben in nima masla na glavi.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo ima maslo na glavi

Zgled

Je že imela maslo na glavi, je pomišljal Benjamin, ker če si pošten in nedolžen, ne bežiš, ali pač, kaj se ve, ko so bili časi tako zmešani.

vsi imajo maslo na glavi

imeti veliko/precej/preveč ... masla na glavi

Zgled

Zgolj povzemam: »Vsi imajo maslo na glavi, če je občina res pod mizo pisala dokumente za legalizacijo, naj mu plača za prestavitev baze v industrijsko cono /.../«

Zgledi rabe
Zgled

Kolikor se politične afere pospravijo pod mizo, se ustvarja princip roka roko umije. Vsi konflikti se dogajajo le v strankarskem zakulisju; ta stranka drži ono s to afero, druga ji vrača z novo, ves čas pa na sceni ostajajo isti politiki. Več ko imajo masla na glavi, bolj je vseeno, saj drug drugega držijo v šahu.

Zgled

Sem krvav pod kožo, nagnjen k istim stvarem. Nikoli sicer nisem kradel, razen v študentskih letih kakšno knjigo v tujini. Tam, v parlamentu, pa ljudje, za katere vem, da imajo maslo na glavi, le zato, ker so na oblasti, nenehno držijo moralno pridigo. Da smo mi na drugi strani a priori pokvarjeni. Nenavadno se mi zdi, da lahko v politiki največji gangster bere levite častnemu človeku.

Zgled

Če se politiki svojemu nasprotniku spravijo na glavo, jim gre po maslu. Kajti na svetu ni politika, ki ne bi imel masla na glavi.

Zgled

Kaj konkretnega bodo storili kandidati za povrnitev zaupanja državljanov v pravno državo? Novakova bi kot predsednica neutrudno in neprenehoma opozarjala na nepravilnosti v pravosodju. »Lumpom ne bom dala miru,« je napovedala, in to tudi zato, ker sama »nima masla na glavi« in mirne vesti opozarja.

Zgled

Jaz se v naši ljubi državi ne bi postavil na stran nobenega politika. Zelo malo je ljudi v politiki, ki nimajo masla na glavi. Levo, desno, sredina, kjerkoli.

Zgled

Poznamo ga sicer po njegovi tragični smrti, po kateri je postal prava pravcata legenda, motiv pa so upodobili tudi na slikah in v literaturi, a je imel precej masla na glavi. Živel je konec 15. stoletja in se je cesarskemu dvoru kar dvakrat zameril, ubil je carjevega sorodnika in se za nameček še povezal z ogrskimi nasprotniki.