NAZAJ

gordijski vozel

frazem

zapletena, težko rešljiva zadeva

Zgled

Mladi se na eni strani v iskanju zaposlitve in boljšega zaslužka odseljujejo v Avstrijo, Ljubljano ali pa Maribor, na drugi strani pa trenutno na Koroškem manjka 3.000 delavcev, kako rešiti ta gordijski vozel

Če rečemo, da je kaj gordijski vozel, pomeni, da gre za veliko težavo, zapleten problem ali težko rešljivo zadevo. 

Zgled

Doma pa malodane nerešljiv gordijski vozel: ovijanje knjig in zvezkov. Res ne razumem, kako je mogoče, da pri vsej tehnologiji in napredku, ki bo pokopal civilizacijo, nihče ne odkrije kakega mehanskega (zaradi mene lahko tudi laserskega) načina, s pomočjo katerega bi pokopali to salamensko ročno opravilo. Po dobrih dveh urah me bolijo zapestja, v križu pa me seka kot za stavo. Oviti so šele trije veliki zvezki in matematični učbenik. Notni zvezek se mi prav nesramno upira in že dvakrat sem urezala premajhen kos ovojnega papirja za delovni zvezek. Ko mi končno uspe preobleči berilo, se stelji iz položnic na tleh pridruži še, seveda raztrgana in zmečkana, cela rola ovojnega papirja. Posebno poglavje predstavlja samolepljiva prozorna folija. Za ravnanje z njo človek potrebuje doktorat in strokovni izpit. Skratka, prežema me občutek, da polagam tapete.

Če rečemo, da kdo preseka gordijski vozel, poudarimo, da razreši na videz nerešljivo težavo ali problem, največkrat na preprost ali izviren način.

Zgled

Presekati gordijski vozel pomeni z odločnim in drznim posegom rešiti zapleteno zadevo ali vprašanje. Ste predebeli? In se slabo počutite? Nimate volje, da bi shujšali? Ta gordijski vozel bo treba enkrat presekati. Izvor: Gordijski vozel naj bi na vozu zavozlal frigijski kralj Gordios. Prerokovali so, da bo tisti, ki mu ga bo uspelo razvozlati, zavladal nad Azijo. Aleksander Veliki ga je preprosto presekal z mečem. 

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je gordijski vozel

gordijski vozel česa

Zgled

Bolonjska reforma je vseevropski in nacionalni projekt, h kateremu so bile zavezane univerze in fakultete, ne da bi pred tem natančno razdelali zlasti finančne vidike reforme. Vsega pa le ne vidim tako črno. Če rešimo gordijski vozel financiranja, potem nekih velikih težav pri kakovostnem izvajanju reformiranih študijskih programov ne vidim.

gordijski vozel težav, nesoglasij ...

presekati, razrešiti, razvozlati, rešiti, razplesti ... gordijski vozel

Zgled

»Napočil je čas, da presekamo gordijski vozel. Upam, da nam bo to res in dokončno uspelo in bomo s tem odprli nove možnosti za razvoj tega najlepšega mesta,« je dejal piranski župan /.../

Zgledi rabe
Zgled

Čeprav smo na volitvah župana podprli, se naše videnje razvoja občine že dalj časa razhaja z njegovo politiko. Zato je proračun pika na i, s katero želimo presekati gordijski vozel nesoglasij. Sprva nisem nasprotoval proračunu, želel sem daljšo javno razpravo.

Zgled

Nemogoče je namreč hkrati reševati zapleten problem in upoštevati pravila. Morali jih boste prekršiti. Po pripovedovanju je Aleksander Makedonski rešil problem gordijskega vozla, ki je bil vse do takrat nerešljiv. Kdorkoli bi razvozlal izredno zapleten in zahteven gordijski vozel, naj bi zavladal nad celotno Azijo. Aleksander ga je razvozlal tako, da ga je z mečem presekal na dvoje. Aziji je zavladal s precej podobno neposrednostjo. Morda bo kdo ugovarjal, da Aleksander Makedonski ni bil pravi kršilec pravil, saj to, da se vozla ne sme presekati, ni bilo zares »pravo«, postavljeno pravilo. Vsi so le bolj ali manj domnevali, da taka rešitev ne pride v poštev.

Zgled

Po enem letu nenehnih zapletov se je gordijski vozel, povezan z volitvami organov lokalne oblasti, naposled odvozlal.

Zgled

Po antični grški legendi je v palači v Gordiju, glavnem mestu starodavne Frigije, stal Zevsu posvečen voz, ki je bil privezan oz. zvezan z zapletenim vozlom. Prerokovano je bilo, da bo tisti, ki bo vozel uspešno razvozlal, postal vladar Male Azije. Mnogi so poskusili, a jim ni uspelo. Ko je leta 333 pr. Kr. s svojimi vojaki v Gordiju prezimoval Aleksander Veliki, naj bi bil problem razrešil tako, da je vozel preprosto presekal z mečem. Kot pripoveduje druga, manj znana različica, pa slednji ni uporabil sile, ampak moč razuma. Sintagma gordijski vozel se je tako v evropski duhovni tradiciji ustalila kot sinonim za težak in zapleten, s konvencionalnimi sredstvi praviloma nerešljiv problem.

Zgled

Vendar mejni spor v Piranskem zalivu še vedno ostaja gordijski vozel.

Zgled

Tu in zdaj se z vso silovitostjo manifestirajo problemi, ki izhajajo iz same narave fenomena demokracije. Kot taki seveda ne zadevajo samo Slovenije, ampak so brezčasni in globalni. Bomo znali ustrezno razplesti gordijski vozel demokracije?

Zgled

Finančna kriza in recesija sta samo pika na i kompleksnemu gordijskemu vozlu, ki se je pletel zadnje desetletje. Kje je rešitev?