NAZAJ

dvorezen meč

dvorezni meč
frazem

kar ima hkrati prednosti in slabosti

Zgled

Dosežki sodobnih tehnologij so za človeštvo dvorezen meč: po eni strani neverjetno povečujejo učinkovitost našega delovanja, po drugi pa nam v življenje prinašajo nove, še neznane in morda na današnji stopnji razvoja merilnih tehnik tudi še nedokazljive nevarnosti.

Če je kaj dvorezen meč, pomeni, da ima hkrati prednosti in slabosti oziroma pozitivne in negativne posledice ter da lahko učinkuje nasprotno od pričakovanega ali želenega. 

Zgled

In kaj sogovornik meni o protikadilskem zakonu? »Ta zakon je dvorezen meč. Tovrstni zakoni včasih povzročijo prav nasproten učinek. Osebno ga podpiram, vendar menim, da brez spremembe splošne miselnosti o kajenju ne bo dosegel ničesar. Odkar je v veljavi, nisem opazil znatnih razlik, razen v javnih prostorih, kar pa je tudi pozitiven premik. Pomembno se mi zdi, da začnemo ljudi osveščati zgodaj, že v otroštvu. Na primeren način je potrebno razložiti vsem, kako škodljivo je kajenje in katere so njegove možne posledice. Če povzamem, največji uspeh bomo dosegli, če nam bo uspelo spremeniti miselnost vse generacije« /.../

Če rečemo, da je kaj dvorezen meč, želimo posebej opozoriti na neželene lastnosti ali učinke.

Zgled

Čezmeren počitek je lahko dvorezen meč. Vaš hrbet lahko oslabi. Zato ni priporočljivo, da prekinete vse dotedanje telesne aktivnosti, temveč jih le omejite. 

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je dvorezen meč

Zgled

Tudi zadolževanje prinaša tveganje ne le finančni stabilnosti, temveč tudi gospodarski rasti, zato je menil, da bi potrebovali njegovo bolj učinkovito omejevanje. »Dolg je dvorezen meč; če se ga porabi modro, prinaša blaginjo, če ne, lahko prinese katastrofo,« je bil slikovit.

je lahko dvorezen meč

Zgled

Seveda so Domžalčani favoriti, saj so po mojem mnenju najboljša ekipa v ligi. Vendar pa bomo mi iskali točke proti vsaki ekipi, čeprav se to morda zdi nerealno. Vse bomo naredili, da dobimo kakšno točko, ki bi imela zgodovinski pridih. Pomoč gledalcev? To je lahko dvorezen meč – mogoče je, da občinstvo ponese igralce, lahko pa povzroči tudi brezglave poteze. 

Zgledi rabe
Zgled

Za večino podjetij je e-poslovanje kot dvorezen meč. Na eni strani prinaša prednosti, o kakršnih si tudi sanjati nismo upali, kot so dostop do novih svetovnih trgov, tesnejši stiki s strankami in poslovnimi partnerji, hitrejše uvajanje izdelkov na trg in veliko nižji stroški prodaje in poslovanja, na drugi strani pa skriva past, saj morajo podjetja preurediti in posodobiti svoje poslovne procese.

Zgled

»Zmagovalca čaka ogromno obveznosti. Ogromno nastopov in promocije, veliko odgovornosti. Veliko skrbi, ker je zmaga na Emi vedno dvorezen meč: velika točka v karieri, a če ne opraviš dobro na naslednji stopnici, ti lahko publika to zameri,« meni odgovorni urednik razvedrilnega programa RTV Slovenija /.../.

Zgled

Zelo kmalu pa je postalo jasno, da je treba ohranjati biotsko raznolikost v celoti, tudi v kulturni krajini. Kar se tiče biotske raznolikosti, so človekovi posegi v kulturni krajini dvorezen meč. Po eni strani število vrst povečujejo, po drugi pa lahko te iste vrste tudi iztrebijo.

Zgled

Dobro je tudi, če v pripravi predvidimo odgovore učencev. Opozoriti pa velja, da je natančno pisanje priprave lahko dvorezen meč. Če namreč do potankosti predvidimo vsak odgovor učencev, je to lahko dodatna ovira pri izvedbi ure, saj smo pozorni le na tiste odgovore, ki smo jih navedli v pripravi.

Zgled

Strelec (od 22. novembra do 21. decembra) Zaupanje sodelavcev je lahko dvorezen meč. Vsekakor je priznanje, hkrati pa pomeni obremenitev in večje pričakovanje drugih. Ne pozabite: kakšno zadevo rešite tudi z nasmehom.

Zgled

Nizka stopnja inflacije je dvorezen meč, saj po eni strani omogoča centralni banki izvajanje stimulacijskih ukrepov predvsem z nizkimi obrestnimi merami, obenem pa zavira hitrejše gospodarsko okrevanje.