NAZAJ

držati figo v žepu

frazem

biti neiskren, pretvarjati se

Zgled

Kajti zaobljuba je resna stvar, ki je ne moreš kar tako vzeti nazaj. To, da smo držali figo v žepu ali da nismo resno mislili, kar smo govorili, in da država, ki smo ji prisegli, ne obstaja več, je le slab izgovor. Po svoje smo izdali domovino.

Če pri pogovorih, dogovarjanju, pogajanjih in podobno držimo figo v žepu, vnaprej vemo, da se dogovorov ali odločitev ne bomo držali, da se ne pogovarjamo, dogovarjamo, pogajamo iskreno, da ne mislimo resno, kar govorimo, da se pretvarjamo.

Zgled

Kako bo videti nova vlada, ki jo bo, če bo šlo vse po sreči, oblikoval, bo znano kmalu. Koliko časa bo zdržala, bo odvisno od tega, ali so pogajalci na pogajanjih držali figo v žepu ali so za mizo sedeli z iskrenimi nameni.

S frazemom praviloma negativno vrednotimo neko ravnanje, saj se nam zdi nesprejemljivo, neetično.

Zgled

Kot se je izkazalo, so bila pričakovanja prevelika, ne glede na menjavo oblasti. Predvsem pa so poslanci nekaterih strank vladajoče koalicije držali figo v žepu, ko so nam zagotavljali, da nas bodo podprli, ko so bili še opozicija. Kaže, da oblast hitro spridi človeka. 

Tematika
Človek
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo drži figo v žepu

Zgled

Omejitve pretoka delovne sile za nove članice v prvih letih in podobni primeri mu dokazujejo, da tudi tokrat nekdo ni iskren in da drži figo v žepu.

Zgledi rabe
Zgled

Tisti, ki so pričakovali, da ne bo prišlo do nobenih pretresov, očitno ne vedo, kaj je sanacija razmer, ali pa držijo figo v žepu in iz takšnih ali drugačnih razlogov niso za to, da se v slovenskem klubskem nogometu naredi red tudi na tem področju.

Zgled

Polfevdalni in totalitarni režimi so imeli svoje pomisleke, toda prej ali slej so se pridružili ideji o človekovih pravicah, medtem držali figo v žepu in upali, da od vse zadeve ne bo nič in da gre le za spreten politični manever takratne prve dame ZDA ...

Zgled

Nihče ne more pojasniti, zakaj smo se sploh ukvarjali s tem problemom, kajti izkazalo se je, da je uradni razpisovalec natečaja držal figo v žepu, saj se ni primerno odzval na rezultate natečaja. Oblikovalci pa so ga vzeli povsem zares in se nanj množično odzvali.

Zgled

Niti v življenju niti v pogajanjih ni etično lagati. V nekaterih kulturah, kot sta evropska in ameriška, to še posebej ni dopustno, saj pogajalci s tem izgubijo verodostojnost. V želji po ohranitvi dobrih odnosov se nam poštenost vsekakor obrestuje. Ko pogajalec »drži figo v žepu«, pomeni, da se zanaša na svojo moč in na to, da obljubljenega ne bo izpolnil, in to brez kakršnih koli posledic. To je prav tako neetično.