NAZAJ

dihati za ovratnik

dihati za vrat
frazem

nadzorovati, preiskovati

Zgled

Skratka, kadar smo mi čakajoči, gre vse prepočasi, kadar pa nas čakajo drugi, imamo pravico do zasebnosti, do ustrezne in prijazne obravnave (pri zdravniku), skratka, nočemo se počutiti, da nam nekdo diha za ovratnik ali nas nestrpno opazuje. Saj to res ni prijetno, tudi meni ne.

Če komu dihamo za ovratnik, pomeni, da ga nadzorujemo, mu neprestano sledimo in opazujemo njegova dejanja oziroma ga podrobneje preiskujemo.

Zgled

Moram reči, da smo gospodu županu kar nekaj časa dihali za ovratnik, da smo uspeli dokazati sume kaznivih dejanj.

Ko govorimo o medosebnih odnosih, na primer med partnerji, med nadrejenim in podrejenimi, med starši in otroki, s frazemom opozorimo na omejevanje svobode ali na to, da kdo nima potrebnega miru.

Zgled

Potem je še razložil, da ne mara, da mu ženske dihajo za ovratnik, da je rad svoboden …

Pomen 2

biti skoraj izenačen tekmec 

Zgled

Njihove finalne tekmice so jim vseskozi dihale za ovratnik, ob bolj zbrani igri v prelomnih trenutkih dvoboja pa bi se lahko končne zmage veselile tudi Mariborčanke.

Če komu dihamo za ovratnik, pomeni, da smo po rezultatu tesno za njim, da le malo zaostajamo za svojim tekmecem ali nasprotnikom, da smo pri tekmovanju s kom precej izenačeni.

Zgled

Naš cilj je bil, da nasprotniku čim dlje dihamo za ovratnik, kar nam je tudi uspelo. Kljub porazu nimam razlogov za nezadovoljstvo.

S frazemom opozorimo, da je kdo svojim tekmecem ali nasprotnikom velika konkurenca. 

Zgled

Slovenski fantje so Švedom dihali za ovratnik tako rekoč do zadnje minute, vmes pa v drugem polčasu že vodili s tremi goli razlike.

Tudi v drugem nizu je bil začetek podoben, a Novogoričani so tekmecem z dobrimi servisi dalj časa dihali za ovratnik.

Tematika
Odnosi
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj diha za ovratnik komu/čemu

Zgled

Če bi bila zabava pri meni doma, bi nam moja starša dobesedno dihala za ovratnik. Niti za trenutek ne bi bili sami, a to ne zato, ker bi se bala, da bi kaj ušpičili, temveč iz gole prijaznosti /.../

policija, tekmec ... diha za ovratnik

Zgled

Ves čas so nam tekmeci dihali za ovratnik in se borili kot levi, na koncu pa nam je le uspelo priti do dveh točk /…/

Zgledi rabe
Zgled

Trenutno mi tako ustreza. Nihče mi ne diha za ovratnik, sam si določam kdaj in s kom bom treniral, kdaj bom počival, kdaj bom šel zvečer spat. Hotel sem imeti svoj mir.

Zgled

Zato, ker jih pustimo pri miru, ker jim nihče ne diha za ovratnik, ker pustimo, da se učijo na napakah, in jih včasih, ko morda malo preveč skrenejo s poti, usmerimo nazaj /…/

Zgled

Analiza odnosov med mentorji in mladimi raziskovalci pa je pokazala, da je najboljši tisti mentor, ki pušča mlademu raziskovalcu svobodo pri reševanju problema, ki mu »ne diha za ovratnik«, kot pravimo v vsakdanjem življenju, ki dovoli, da mladi raziskovalec sam prihaja do rešitev, hkrati pa mu mora biti seveda vedno na voljo in pripravljen svetovati, ko ima mladi raziskovalec nek raziskovalni problem /…/

Zgled

Te dni niste najbolj razumevajoči do svojega partnerja. Nikar mu ne dihajte za ovratnik, saj bo to poslabšalo vajin odnos.

Zgled

Zdi se mi super, da starši otroku ves čas ne dihajo za ovratnik, predvsem najstniku, ki ga že tako ali tako vse duši, ampak mu pustijo, da sam raziskuje, pa čeprav se kdaj tudi spotakne. Saj vem, zdaj lahko govorim, ko imam še majhne otroke, ampak sama se spomnim, da mi je šlo vedno na živce, ker so me starši nadzirali in mi ukazovali, kaj naj naredim. Katero šolo naj izberem, kaj naj študiram, katera prijateljica ni dobra zame in tako naprej. In sem jih upoštevala. Saj ne pravim, da so se vedno motili, ampak se mi ne zdi prav, da človek nima nobene pravice odločanja, pa čeprav je najstnik.

Zgled

Japonski proizvajalec Nikon velja za enega od veteranov v proizvodnji fotoaparatov še iz časa analogne tehnologije. Delež prodaje aparatov tipa DSLR tega podjetja je še danes izredno visok, saj tesno diha za ovratnik vodilnemu Canonu, pri kompaktnih fotoaparatih pa se mu še ni uspelo preriniti v ospredje.

Zgled

Izjemen uspeh naših košarkarjev odmeva tudi v različnih pregledih leta 2017, zdaj je besedna zveza evropski prvaki zmagala še v akciji Beseda leta. Tesno za petami ji je beseda kriptovaluta, tej pa diha za ovratnik arbitraža.

Zgled

Učitelji so bili z napredkom otrok med odsotnostjo od pouka zadovoljni. Pokazalo se je, da je individualen pouk, kakršnega smo prakticirali na poti, zelo učinkovit: na potovanju sva z možem otrokom dobesedno »dihala za ovratnik«, medtem ko so pisali dnevnike in naloge; drugače kot učitelji v šoli sva imela čas, da sva se vtaknila v vsak neroden stavek in napačen račun ter jih mimogrede naučila še vztrajnosti in natančnosti.

Zgled

Tudi v drugem nizu je bil začetek podoben, a Novogoričani so tekmecem z dobrimi servisi dalj časa dihali za ovratnik.