NAZAJ

delati iz muhe slona

narediti iz muhe slona
frazem

močno pretiravati

Zgled

Moški ne marajo drame in ne marajo, da pretiravaš in delaš iz muhe slona. Namesto da iz neugodne situacije delaš katastrofo, se raje zberi, obvladaj in reši nastalo težavo. 

Če delamo iz muhe slona, pomeni, da močno pretiravamo, da kaj dojemamo ali prikazujemo resneje in huje, kot je v resnici.

Zgled

Ali delate iz muhe slona, po nepotrebnem dramatizirate, se razburjate zaradi namišljenih težav? Naučite se, kako si fizično olajšate življenje, in odkrili boste, da bodo tudi vaša čustva precej bolj lahkotna in življenje veliko bolj zabavno.

Če rečemo, naj kdo ne dela iz muhe slona, podkrepimo nasvet ali opozorilo, naj kdo ravna umirjeno in preudarno, naj ne pretirava.

Zgled

Ko naredite napako, ugotovite, kje se je zataknilo, prihodnjič boste na tem mestu previdno ravnali prav. Ne delajte iz muhe slona, vse se prej ali slej uredi, le da je pri novih projektih potreben daljši čas.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo dela iz muhe slona

Zgled

Lansko zimo sem doživela prvo resno preizkušnjo, v katero je bilo vključenega precej tveganja. Ta izkušnja je dodobra zamajala moja dotedanja spoznanja o življenju, začela sem se zavedati, kako ga premalo spoštujemo, kako ga imamo za samoumevnega, pa tudi, kako nam pretirana skrb, ko delamo iz muhe slona, prepreči, da bi zares živeli življenje.

ne delati iz muhe slona

Zgled

Ne delajte iz muhe slona, dobro veste, da se vse dobro konča, prej ali slej.

Zgledi rabe
Zgled

Na koncu še nekaj o naših medijih, ki praviloma delajo iz muhe slona ali neko zgodbo v celoti zamolčijo. Že nekaj časa je denimo najpomembnejše, za katerega predsedniškega kandidata se bo zavzel nekdanji ali sedanji predsednik države, ni pa pomembno, da se slednji s hrvaškim kolegom sploh ne pogovarja več.

Zgled

Frazem delati iz muhe slona je nastal po predstavi, ki temelji na nasprotju majhno : veliko. Muha je majhna, slon pa velik in če muho primerjamo s slonom, močno pretiravamo. S frazemom močno poudarimo kako pretiravanje.

Zgled

LEV – Preveč ste postali prestrašeni, v vsaki stvari vidite nevarnost, ki napoveduje težave, kar vas ovira pred napredkom. Zopet delate iz muhe slona, namesto da bi se bolj prepustili.

Zgled

Če vam bo kdo ostal dolžan odgovor, se bo potrdilo prav to, kar že dolgo sumite. Premislite, kako se boste odzvali, vendar ne kaže delati iz muhe slona. Vsakdo ima kakšno skrivnost, za katero želi, da ostane samo njegova, zato naj ostane pri tem.