NAZAJ

čez drn in strn

frazem

mimo ustaljenih poti

Zgled

Pohodnike napotijo tako po asfaltiranih kot po kolovoznih in gozdnih poteh, čez drn in strn po gričih navzgor in navzdol ter mimo veliko spomenikov preteklosti. 

Če se premikamo ali vozimo čez drn in strn, pomeni, da gremo po neustaljenih poteh, navzgor in navzdol, po neravnem, razgibanem in težavnem terenu.

Zgled

Čez drn in strn oziroma čez travo, makedam, nekaj klancev in nekaj spustov. 

Frazem je pogost, ko govorimo o gibanju v naravi, na primer o teku, kolesarjenju, vožnji, jezdenju.

Zgled

Oprema za konja (sedlo, podsedelnico, uzdo …) in tudi pripomočki za nego konjev so dostopni vsem članom kluba, ki se želijo z lepo negovanim vrancem zapoditi čez drn in strn

Tematika
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

čez drn in strn

Zgled

Razumljivo je, da zakon omejuje vožnjo z gorskimi kolesi čez drn in strn po travnikih in gozdovih. Treba je razumeti, da so to praviloma zemljišča v zasebni lasti, kjer posredno že zdaj kolesarjenje ni dovoljeno.

hoditi, teči, voziti, kolesariti, jezditi ... čez drn in strn

tek, vožnja, dirka, smučanje, kolesarjenje, ježa, pot ... čez drn in strn

Zgled

Velja pa razmisliti, po kakšnih terenih se boste najpogosteje vozili. Če se nameravate voziti čez drn in strn, kupite gorsko kolo. In spet; če se nameravate voziti pretežno po makadamu, je boljše sprednje vzmetenje, če pa po gozdovih, potem je najbolj primerno polno vzmetenje.

Zgledi rabe
Zgled

Dva močna moža sta imela kar nekaj dela, da sta težak in neroden sod za nafto prenesla tistih 200 metrov do traktorja. Toda to ni šlo po poti, ampak čez drn in strn, po strmem hribu navzdol, med ostanki razžaganih dreves in vej, čez potok Potok, kjer je bil nekdaj mlin Trsje, in spet strmo navkreber.

Zgled

Prvo vprašanje, na katerega si moramo odgovoriti, je, kje se bomo vozili. Po cestah ali brezpotjih ali nemara čez drn in strn. Vsaka različica potrebuje svoje kolo.

Zgled

Ne nazadnje na koncu poti, ki so ji organizatorji spremenili del trase in namesto po prijazni poti ljudi usmerili čez drn in strn, niso vedeli, kaj bi počeli sami s seboj.

Zgled

Gre za pustolovsko tekmo, kjer ekipo sestavljata dva člana in ekipe poskušajo premagati dvesto kilometrov naravnih preprek. Pot bo ekipe vodila preko hribov in dolin, čez drn in strn, po rekah in jezerih, dva dni nepretrgoma, po štiriindvajset ur na dan.