NAZAJ

brati med vrsticami

prebrati med vrsticami
frazem

prepoznati in razumeti, kar je skrito, prikrito ali dvoumno

Zgled

O politiki pa nič ali skoraj nič, razen če se ne potrudimo brati med vrsticami in odkrivati skrite pomene in dvoumnosti /.../

Če rečemo, da znamo brati med vrsticami, pomeni, da znamo razbrati in razumeti tudi tisto, kar ni jasno in neposredno izraženo, na primer skrite, prikrite ali dvoumne pomene napisanega ali povedanega.

Zgled

Sporočilo bo sprva dokaj nejasno, a če boste brali med vrsticami, bo dvom izginil.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo bere med vrsticami

Zgled

Gre za nasprotje. Če beremo med vrsticami, lahko najdemo možno razlago.

znati brati med vrsticami

treba je znati brati med vrsticami

Zgled

Kdor zna brati med vrsticami, je seveda prav dobro seznanjen s stanjem glede ameriškega čuvaja mreže, za vse tiste, ki vseeno potrebujete dodatna pojasnila, pa priporočamo branje stolpca na isti strani. V vsakem primeru je jasno, da bo Olimpija spet na težki preizkušnji, saj v zadnjih tekmah ni več ekipa, ki jo je krasila dobra obramba in prodoren ter učinkovit napad. 

Zgledi rabe
Zgled

Je otožen pevec, luciden poet in brezčasen glasbenik, njegova sporočila pa lahko človek razume šele, ko melodije ponotranji. Rad se izraža v metaforah, zato ga je pogosto treba brati med vrsticami.

Zgled

Kdor se je naučil brati časopis dobesedno, je brcnil v temo, naučiti se je treba brati med vrsticami, pa če je še tako malo prostora.

Zgled

Vodnar – Ker zna bližnji dobro brati med vrsticami, mu bo vaše sporočilo nemudoma jasno.

Zgled

Ničesar o pesniku si nisem izmislil, le sposoben sem bil brati med vrsticami, in sicer vsebine, ki so jih mnogi drugi spregledali, ker so tudi zaradi takratne cenzure ostale skrite, zabrisane.

Zgled

Veliko misli pri drami ni izrečenih, ampak je za njihov pomen potrebno brati med vrsticami.

Zgled

Vedno se je namreč treba vprašati, kdo nam kaj sporoča in zakaj. Pa smo spet tam. Pri znanju in kritičnem mišljenju, seveda. Zelo pomembno je kritično misliti, pretresati informacije, brati med vrsticami ... in se zavedati, da novic ni. So le informacije, s katerimi se ukvarjajo ljudje, ki so plačani zato, da se z njimi ukvarjajo. Ko vas bodo torej hoteli naslednjič znova prepričati, da vam ponujajo objektivne informacije, ne verjemite, kajti objektivnih informacij ni. Za t. i. novicami pač vedno stojijo ljudje, interesi določenih skupin, korporacij ...

Zgled

Komunikologi niso edini, ki vedo, da gola dejstva niso dovolj za razumevanje življenja. Dogodek dobi pomen šele v kontekstu. Česanje po vidni vsebini časopisa ne pove cele zgodbe. Kdor hoče razumeti, kaj se dogaja v državi, mora znati brati med vrsticami, slišati tisto, kar praviloma ni izrečeno.

Zgled

To pomeni, da ponekod ljudje odprto povedo to, kar mislijo, drugod pa je za ugotovitev pravega pomena potrebno znati brati med vrsticami.

Zgled

Vlagatelj se mora naučiti brati med vrsticami in poskušati razumeti, kaj se skriva v ozadju nekega sporočila za javnost.

Zgled

V cerkvi ni opaziti zelo jasnega izražanja misli, skoraj vse je treba brati med vrsticami.