NAZAJ

biti krvav pod kožo

frazem

imeti tudi slabe lastnosti, biti zmotljiv ali nagnjen k strastem 

Zgled

»Pa kaj potem, če enkrat ali dvakrat naredite napako?!« Poleg tega, da se boste pri tem veliko naučili, boste tudi drugim pokazali, da ste krvavi pod kožo.

Če rečemo, da smo krvavi pod kožo, pomeni, da imamo, tako kot vsi drugi, poleg dobrih tudi slabe lastnosti, da se lahko slabo odločamo ali delamo napake, da smo nagnjeni k strastem in užitkom.

Zgled

Protokol vlade ima natančna pravila, kako je treba ravnati na najrazličnejših sprejemih, kdaj naj bo aperitiv, kdaj zdravica. Vsi politiki so krvavi pod kožo; nekateri se držijo bontona pri uživanju alkohola, drugi ne.

S frazemom pogosto utemeljujemo ali upravičujemo čigavo ravnanje, delovanje ali vedenje, ki velja za nesprejemljivo oziroma nedopustno. 

Zgled

Le nekaj znanih nogometašev, ki so zapravili strel z bele točke v Rusiji. S tem so tudi oni pokazali, da so krvavi pod kožo. To se dogaja vsem. Ni enostavno.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo je krvav pod kožo

Zgled

Nikoli nisem mislil, da sem kaj boljši od drugih. Sem krvav pod kožo, nagnjen k istim stvarem.

Zgledi rabe
Zgled

Sodnike razumem, da so razkačeni, izvršilna veja oblasti jih je namreč z nekaterimi odločitvami, izjavami in reakcijami res razjezila. Takšno obnašanje vlade pa po mojem trdnem prepričanju ne opravičuje podobnega obnašanja sodstva. Tudi jaz sem krvav pod kožo, tudi mene marsikaj jezi, ampak spoštovanje sodniškega poklica, odgovornost do institucije, ki jo vodim, in do sodnikov, ki jih predstavljam, mi pogosto narekuje skrajno zadržano ravnanje.

Zgled

Tudi znanstveniki smo krvavi pod kožo in mnogo jih podleže vplivom kapitala. Saj vemo za primere, ko na primer priredijo rezultate raziskav, da farmacevtski industriji omogočijo večji dobiček.