NAZAJ

biti za petami

frazem

biti na sledi, zasledovati

Zgled

Vsepovsod ji je bila za petami. »Sledila sem ji v trgovino, na stranišče, v kopalnico, pri igranju biljarda, v kuhinji,« se nasmehne.

Če rečemo, da smo komu za petami, pomeni, da mu sledimo ali ga zasledujemo, skrivaj opazujemo in nadzorujemo.

Zgled

Ves čas mu je bila za petami. Zvečer ga je čakala pred pisarno in ga zalezovala, ko je šel na fitnes. In potem je bila tam, ko je prišel ven in sledila mu je do stanovanja.

Ko govorimo o kaznivih dejanjih, s frazemom izrazimo, da ustrezni organi preiskujejo domnevne storilce kaznivega dejanja oziroma jim sledijo.

Zgled

Novost v kriminalnem poslovanju je pritegnila tudi pozornost madžarskih tajnih služb, tihotapcem pa naj bi bili za petami tudi cariniki.

Pomen 2

biti skoraj izenačen tekmec 

Zgled

V prvem delu tekme v Trbovljah smo imeli nekaj težav z domačini, ki so nam bili vseskozi za petami, proti koncu prvega dela pa smo jim pobegnili na šest zadetkov razlike, vendar smo bili ob koncu prvega dela spet izenačeni.

Če rečemo, da smo komu za petami, pomeni, da smo po rezultatu tesno za njim, da le malo zaostajamo za svojim tekmecem ali nasprotnikom, da smo pri tekmovanju s kom precej izenačeni.

Zgled

Na obeh treningih je bila najhitrejša Avstrijka, na drugem pa ji je bila za petami Italijanka. Tretjega treninga ni bilo zaradi močnega sneženja, tako da je na današnjem superveleslalomu in jutrišnjem smuku pričakovati pravi spektakel.

S frazemom opozorimo, da je kdo svojim tekmecem ali nasprotnikom velika konkurenca. 

Zgled

Je pač toliko dobra v zadnjih 400 m, da ji to sezono nisem bila kos. Težko je sicer teči z mislijo, da ti je za petami tekmica, ki je hitrejša v finišu.

Tematika
Odnosi
Dejavnost in bivanje
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj je za petami komu/čemu

Zgled

Pevka se je odločila, da bo z javnostjo delila velik del svojega življenja, potem ko je privolila v snemanje televizijskega šova, v katerem ji bodo za petami sledile kamere in spremljale njeno »žongliranje« med pevsko in filmsko kariero ter materinstvom.

policist, policija, tekmec ... je za petami

Zgled

V Franciji ne moreta ostati, sodna policija vama je za petami. V Londonu bosta na varnem.

Zgledi rabe
Zgled

V službi jo je nenehno zalezoval. Bil ji je za petami kot kakšen kuža, dobrikal se ji je in jo osvajal z najbolj trapastimi komplimenti.

Zgled

Predstavili smo nekaj aktualnih kršitev in poseganj v zasebnost uporabnikov Googlovih storitev. Če povzamemo, bi lahko rekli: »Google vas spremlja!«. Ni več mirnega koraka na spletu, pri katerem vam ne bi bil za petami Google. Skoraj vsi uporabniki interneta uporabljamo vsaj eno Googlovo storitev, kar pomeni potencialno ogroženost naše zasebnosti na spletu. Google pridno beleži vse naše korake in potovanja v spletu, nič mu ne uide.

Zgled

Predstavljajte si sledeči scenarij. Medtem ko nakupujete vam je za petami vohun, ki zapiše vsako stvar, ki jo kupite, kako ste zanjo plačali in celo katere izdelke ste si ogledali /.../. Ko se to neopazno dogaja, to je primer nakupovanja prek spletne strani, nas to niti ne moti toliko. Če pa bi dejansko v trgovini, nekdo vedno hodil z nami od izdelka do izdelka, spremljal naš vsak gib ter si to zapisoval, nam to sigurno ne bi bilo všeč. Bilo bi zelo nadležno in moteče in vprašanje koliko ljudi bi se sploh strinjalo s tem.

Zgled

Popoldne sem bila vsa na trnih. Zmenili sva se, da pridem k njej ob šestih. Ni mi bilo povsem jasno, kako se bom znebila Jasne. Ves čas mi je bila za petami. Takoj po kosilu mi je sledila v sobo. Zleknila sem se na posteljo in brala, ona pa je sedela na stolu in me opazovala. Kmalu sem odložila knjigo, saj se ob njeni navzočnosti nisem mogla zbrati in se osredotočiti na vsebino. Sklenila sem risati in Jasna se mi je takoj ponudila za model. Ker so portreti moja strast, sem privolila. Hkrati pa sem ves čas premišljevala, kako naj se je otresem.

Zgled

»Ne vem, ali so nam sledili tudi na motociklih, toda vem, da so nam bili za petami fotoreporterji v avtomobilih, ki so spregledali naš načrt,« se spominja /.../ in tukaj se konča njegova pripoved.

Zgled

A tudi s tekom se ni rešil, saj so mu bili policisti za petami in so ga kaj hitro prijeli, na dan pa so prišli tudi razlogi za brezglavi beg. Možje v modrem so ugotovili, da je možakar, ki je sicer njihov stari znanec, brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu vozilo zasegli.

Zgled

Koprčani še naprej navdušujejo na domačem prizorišču, v svoji Bonifiki so dosegli že deveto zmago v državnem prvenstvu in so za petami Velenjčanom in Celjanom.

Zgled

Prav kapetan ameriškega moštva /.../ pa je /.../ prvi izzivalec. Pa ne samo zaradi tega, ker mu je za petami (zaostaja zgolj za 12 sekund), ampak sploh zavoljo dobre forme /.../