NAZAJ

brez dlake na jeziku

frazem

odkrito, neposredno, brez prikrivanja ali zadržkov

Zgled

Dobro uro sva klepetali o novinarstvu, visoki politiki in njenih izkušnjah, brez dlake na jeziku in neposredno.

Če rečemo, da človek svoje mnenje izrazi brez dlake na jeziku, pomeni, da ga pove odkrito in neposredno, brez prikrivanja, olepševanja ali zadržkov. 

Zgled

Rad jo je imel tudi zaradi njene neposrednosti; pred časom jo je opisal kot pravo gangsterko: Ljudem brez dlake na jeziku pove, kaj si misli, in jim pri tem gleda naravnost v oči.

Frazem je pogosto povezan z izražanjem kritike in negativnega mnenja o ljudeh ali stvareh.

Zgled

Boštjan je bil kritičen človek. Brez dlake na jeziku je opozoril na vse, za kar je mislil, da ni prav. 

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

brez dlake na jeziku

Zgled

Prav je, da veš, da zelo cenim tvojo bistroumnost. Vse, kar misliš, tudi poveš, in to pametno, brez dlake na jeziku.

govoriti, spregovoriti, dejati, povedati, priznati ... brez dlake na jeziku

Zgled

Dvojčka – Svoje mnenje boste povedali brez dlake na jeziku, kar bo šlo nekaterim krepko v nos. Toda zaradi tega se ne obremenjujte, kajti to je pač njihov problem.

Zgledi rabe
Zgled

Najboljši slovenski kajakaš je nato brez dlake na jeziku dodal: »Če v ekipi ni vse urejeno, je težko normalno tekmovati. Mogoče bi ekipa potrebovala tršo roko nad vsemi, da bi pomirila vzdušje v ekipi. Ni vse tako lepo kot zgleda in tako ne gre več naprej.«

Zgled

Pozorno spremlja, kaj počnejo njegovi tekmeci. »Po televiziji sem gledal evropsko prvenstvo v Zagrebu. Moram odkrito povedati, da sem pričakoval več,« je dejal brez dlake na jeziku.

Zgled

Katarina je po uspešno vodenih oddajah zadovoljna sama s sabo in pravi, da so skupaj z ekipo vsak dan boljši in se vsak teden kaj novega naučijo. S svojimi sogovorniki brez dlake na jeziku govori o vsakdanjih problemih ljudi in ne skriva, da tudi njej v življenju ni bilo vedno postlano z rožicami. Z odzivi gledalcev je zadovoljna: »Mi pišejo, komentirajo in predlagajo teme, o katerih bi radi slišali kaj več. Prav preseneča me, kako so ljudje prijetno radovedni. /.../«

Zgled

»Vzdušje med nami je bilo super, med seboj se vsi odlično razumemo, a očitno je šlo za lažno solidarnost. Med seboj se nismo znali skregati in si vsega povedati. Če bi se to zgodilo, bi bilo morda vse drugače. Tako kot je to primer pri naših južnih sosedih.« Ni bežal od kritike. In samokritike. Čeprav bodo mnogi dejali, da se je zdaj najbolj preprosto posuti s pepelom in prevzeti del odgovornosti. Toda bolj pomembni so vzroki za tisto, kar smo od slovenske izbrane vrste videli na EP v Švici. O vsem je /.../ spregovoril brez dlake na jeziku.