NAZAJ

biti si podoben kot jajce jajcu

frazem

biti si zelo podoben

Zgled

Dvojčka sta si bila podobna kot jajce jajcu in sta nosila enake bele hlače in rdečo karirasto srajco.

Če so si ljudje ali stvari podobne kot jajce jajcu, pomeni, da imajo zelo podoben videz oziroma enake telesne, značajske ali vsebinske lastnosti.

Zgled

Julijina mama je lepotica, ki ji ne bi prisodil več kot 37 let. Za njo so stale njene tri zelo mlade »kopije«. Šestnajstletna Julija in dve, morda tri leta starejši dekleti, ki sta si bili podobni kot jajce jajcu. Prepričan sem bil, da sta dvojčici.

Tematika
Človek
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kdo si je podoben kot jajce jajcu

kaj si je podobno kot jajce jajcu

Zgled

Ker sva si bili podobni kot jajce jajcu, sva včasih to v šoli tudi malo izkoriščali. Ena se je naučila za en predmet, druga za drugega. Ko so učitelji to pogruntali, so naju skupaj klicali pred tablo, da ne bi mogli goljufati.

Zgledi rabe
Zgled

V mestu pa ni bilo prostora za pretirano individualnost. Vse hiše so si bile podobne kot jajce jajcu, zato ni bilo redko, da se je delavec zmotil, ko je po napornem delavniku prihajal domov, in se je znašel v sosedovi hiši.

Zgled

Nigerijska pisma so dobila ime po prvih tovrstnih primerkih iz sedemdesetih let, ko so začela na naslove podjetij prihajati pisma afriških ministrov s prošnjami za pomoč pri pranju več milijonov ameriških dolarjev. Prva pisma so si bila podobna kot jajce jajcu, z leti pa je vsebina postajala vedno bolj dodelana.

Zgled

Oče in zet sta si podobna kot jajce jajcu: bradata, posivela, z udrtimi lici, v katerih se skriva senca nizke izbe, kjer pretežno uradujeta. To senco nosita na obrazu povsod.

Zgled

Enojajčna dvojčka /.../ iz Miamija na Floridi sta v šoli sedela drug zraven drugega in kasneje sta skupaj študirala elektroniko. Nobeden od njiju nikoli ni opravil vozniškega izpita in zmeraj sta se vozila s taksijem. Eden od njunih prijateljev je izjavil. »Bila sta si podobna kot jajce jajcu, tako po zunanjosti kot tudi po značaju in temperamentu. Lahko bi ju zamenjal celo pri tenisu, kajti pri igri sta delala popolnoma enake napake.«

Zgled

Alina in njena babica sta si namreč podobni kot jajce jajcu. Tudi mi pa se ob pogledu na fotografijo strinjamo, da je edina razlika med Alino in babico zgolj v slogu pričeske.