NAZAJ

biti kot noč in dan

biti kot dan in noč
razlikovati se kot noč in dan
frazem

biti različen, popolnoma drugačen

Zgled

Sta kot noč in dan, zelo sta si različna. Maks, ki je star pet let in pol, je zelo komunikativen, odprt, energičen, samostojen, vedoželjen. Njega vse tako zanima. Komaj čaka, da gre jeseni v prvi razred. Medtem ko je Oskar, ki je star eno leto in dva meseca, zelo zadržan, opazuje, resen. Dolgo časa potrebuje, da se odloči, ali se bo nasmejal ali bo kaj v svoji govorici povedal /.../

Če je kdo ali kaj kot noč in dan, pomeni, da se medsebojno zelo razlikuje, da ima popolnoma drugačne lastnosti ali drugačen videz.

Zgled

Nasičene in nenasičene maščobne kisline so kot noč in dan. Medtem ko prve le obremenjujejo prebavni sistem, nenasičene ugodno vplivajo na zdravje ter izgubljanje maščobe.

Tematika
Človek
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj je kot noč in dan

Zgled

Kardio vadba in vadba za moč sta kot noč in dan. Pri prvi telo porablja odvečne kalorije in pridobiva na kondiciji, pri drugi pa skrbi za rast mišic in povečanje moči, kar preprečuje poškodbe.

Zgledi rabe
Zgled

Če primerjamo letošnje predstavitve s tistimi izpred desetih let, so kot noč in dan. Skoraj ni več šole ali fakultete, ki bi ji bil informativni dan odveč in se nanj ne bi bila skrbno pripravila. Seveda so pri tem ene bolj izvirne, druge manj.

Zgled

Zelo pomembno je, če je le mogoče, da je vse biološko pridelano, po možnosti z domačega vrta. Razlika med kupljenim, tudi če je deklarirano kot biološko, in domačim je kot noč in dan, bi lahko rekli.

Zgled

Moja igra danes in pred nekaj meseci je kot noč in dan, v vseh pogledih je zdaj veliko boljša in zares sem vesel, da sem spet zelo blizu svojemu najboljšemu tenisu, pri čemer še vedno čutim, da lahko izboljšam kar nekaj stvari ...

Zgled

»Veste, takrat so bile družine velike, danes pa bi morali prečesati dve vasi, da bi našli domačijo s sedmimi otroki. Življenje včasih in danes je kot noč in dan,« pravi Vincenc.

Zgled

»Niko in Luka sta kot noč in dan,« pravi Natka. Pa ne zato, ker je eden svetlolas in modrook, drugi pa temnook in temnejše polti, ampak sta značajsko različna.

Zgled

Ona po horoskopu ognjena strelka, on nežna riba. Pri prehranjevanju sta kot noč in dan. Ona rada je juhe in pije belo kavo, on je navdušen nad pravim dolenjskim cvičkom in koruznimi žganci z ocvirki in mlekom. Pravita, da jima je edina skupna točka glasba, a še tu imata popolnoma drugačen okus.