NAZAJ

je kot na dlani

je na dlani
frazem

je očitno, vidno, razumljivo

Zgled

Ker režim ima dovolj denarja oz. si ga lahko ustvari v neomejenih količinah, se postavlja vprašanje; Kaj ti diktatorji sploh hočejo od nas? Odgovor je kot na dlani. Režim hoče plodove našega dela.

Če je kaj kot na dlani, pomeni, da je zelo očitno, jasno, vidno, nedvoumno in razumljivo.

Zgled

Celodnevno dogajanje je spremljalo lepo število gledalcev, čeprav so jih prireditelji pričakovali še več, vendar pa je kot na dlani, da je prireditev lepo uspela. 

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je kot na dlani

Zgled

Da se lahko spopadamo s takšnimi bremeni, je zelo pomembno, da zaužijemo čim več hranil. Če se hranimo skoraj izključno z industrijsko predelano, kuhano, pečeno in na druge načine spremenjeno hrano, hranil dobimo le še za vzorec. Rešitev je kot na dlani – redno in čim pogostejše uživanje presne hrane.

rešitev, odgovor ... je kot na dlani

je kot na dlani, da

Zgled

Če torej prilagodimo znano ljudsko modrost o tem, da bo kmet reven, če april ne bo deževen, je kot na dlani, da bomo revni tudi vsi drugi, torej preostalih 95 odstotkov slovenskega prebivalstva. A glej ga, zlomka, kot da suša še ni dovolj, nam žuga zdaj še slana.

Zgledi rabe
Zgled

Celjsko moštvo pred prvenstvom ni doživelo bistvenih kadrovskih sprememb, kakovost ni sporna in zavedamo se, da nas čaka trd boj. Zagotovo bo svoje pristavila še vročina, vendar je kot na dlani, da bomo storili vse, da bi dosegli cilj, zaradi katerega bomo pritekli na igrišče/.../

Zgled

Seveda sem zadovoljen, da sem se vpisal med strelce. Sicer je dejstvo, da bi lahko dosegel še kakšen zadetek, vendar sreča spet ni bila moja zaveznica. A kljub temu je kot na dlani, da se mi je od srca odvalila skala. S psihološkega stališča je nadvse pomembno, da sem dosegel gol, in upam, da bo v nadaljevanju sezone še boljše.

Zgled

Slabega igralca v vrstah Rudarja tokrat ni bilo. Domžale so bile dovolj velik motiv, da so vsi dali vse od sebe, takšen pristop pa se je še kako obrestoval. Vendar pa je kot na dlani, da bo treba ostati na trdnih tleh.

Zgled

Prvenstvo je še zelo dolgo in zgodi se lahko marsikaj. Seveda pa je kot na dlani, da želimo tudi v nadaljevanju osvojiti čim več točk, da bi čim več zaslužili, z uvrstitvijo pa se sploh ne obremenjujem.

Zgled

Za obnovitev parka se zavzemajo prebivalci Javorniškega Rovta, vendar se bo prenova glede na kronično pomanjkanje sredstev zavlekla. Nekaj pa je kot na dlani: Tako dragocene dediščine se ne kaže lotiti na horuk, ampak pod strokovnim vodstvom. In tako se je preudarni Gorenjci tudi lotevajo.