NAZAJ

bela vrana

frazem

poseben človek, redkost

Zgled

Ko sem začel študirati na fakulteti za šport leta 1975, sem moral, poleg alpinizma, začeti tudi malo teči, trenirati za izpite. Ko sem takrat tekel po polju, mi je vsak drugi kmet ponujal grablje, češ da ima bolj pametno delo zame. Bil sem nekakšna bela vrana, ni bilo veliko tekačev.

Če je kdo ali kaj bela vrana, pomeni, da izstopa, ker je v primerjavi z drugimi poseben, izjemen, redek in zaradi tega bolj opazen ali zanimiv.

Zgled

Na Gorenjskem je poleg kranjske in škofjeloške gimnazije, ki imata vsaka za oddelek preveč prijav, večje zanimanje, kot so vpisne možnosti, še na trgovski in gostinski šoli. V srednjih strokovnih šolah je prijav praviloma premalo, bele vrane so le posamezni programi. Šole s preveč prijavami se bodo v tem tednu odločale, ali vpis omejiti ali zaprositi za kak oddelek več, zadnjo besedo pri enem in drugem pa ima ministrstvo.

Če za koga ali kaj rečemo, da je bela vrana, s tem izrazimo tudi pozitivno, pohvalno mnenje o njegovi posebnosti ali različnosti. 

Zgled

Skladateljica je prava bela vrana med svojimi moškimi kolegi. Vsaj nekdaj, kajti danes je vse več žensk, ki opravljajo to poslanstvo.

Protipomenka

Tematika
Človek
Predmetnost in pojavnost
Količina, mera, stopnja
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj je bela vrana (med kom/čim)

Zgled

Rodila se je v Mariboru očetu Janezu, akademskemu slikarju, znanemu predvsem po akvarelih, in mami Irmi, učiteljici. Oba sta bila zaposlena v šoli: oče kot profesor likovne vzgoje, mama pa je poučevala na nižji stopnji osnovne šole. Tisti čas so bile zaposlene ženske še bele vrane. Ker je bila ob očetu tudi Ivankina mama v službi, so imeli Mežanovi hišno pomočnico Ančko, ki je stanovala z njimi.

človek, izdelek ... je bela vrana

bela vrana med drugimi, podobnimi, primerljivimi ...

bela vrana med črnimi

kot bela vrana

redek kot bela vrana

Zgled

Tale ekološko pridelan namaz iz zelenjave, pire in soje je bela vrana med podobnimi namazi, ki imajo pogosto okus po kvasu in mokrih papirnatih brisačah.

Zgledi rabe
Zgled

Obleka? Tudi z njo pokažemo spoštovanje – do nastopajočih, do drugih obiskovalcev in predvsem do sebe. Nikomur ni prijetno, če je preveč očitna bela vrana ali črna ovca. V dobrih starih časih je veljalo, da je na vseh prireditvah razen kinopredstav za moške obvezna temna obleka, za nežnejši spol pa večerna toaleta. Danes so pravila mode in oblačenja precej popustljiva in tudi glede tega, kakšni gremo na lepše, smo postali bolj sproščeni. Vendar si za obisk predstave raje nadenimo kaj »zakmašnega« kot pa trenirko in superge. Sicer nas tudi tako oblečenih ne bo nihče vrgel iz dvorane, verjetno pa bomo po koncu odšli domov prerešetani od kritičnih pogledov drugih obiskovalcev.

Zgled

Redne profesorice so na naši univerzi bele vrane, saj jih lahko preštejemo na prste ene roke. Tudi v znanosti, ne le v politiki in gospodarstvu, so moški glavni. Više kot greš, več jih je na vodstvenih položajih.

Zgled

Če že zasebna podjetnica v naši državi ni več velika redkost, je pa vodilna menedžerka velikega podjetja, ki se je privatiziralo, ali javnega podjetja še prava bela vrana. Se bo kaj spremenilo zdaj, ko je žensko enakopravnost v Sloveniji opazila celo Evropska unija? Slišati je bilo celo, da naša država ne bo sprejeta v ta »klub«, če bo Slovenija še kar naprej država le po meri moških: v politiki, podjetništvu ali doma.

Zgled

Slovenski šolski sistem je izjemno tog, ugotavljajo starši. Ko vanj vstopi učenec, ki je v šolo hodil v tujini, izpade kot bela vrana.