NAZAJ

Ahilova peta

ahilova peta
frazem

pomanjkljivost, slabost, občutljivost

Zgled

Elektronika je ahilova peta vseh sodobnih avtomobilov. Velika konkurenca proizvajalce sili vgrajevati čedalje sodobnejšo elektroniko in jo slabo preizkušeno pošiljati na trg.

Če je kaj Ahilova peta, pomeni, da je pomanjkljivost ali slabost, zaradi katere je kdo ranljiv ali občutljiv oziroma zaradi česar je kaj slabše kakovosti.

Zgled

V filmski zgodbi je moja ahilova peta moje srce. Sicer pa je srce pravzaprav kar univerzalna ahilova peta, je ahilova peta vsakega izmed nas.

Ko govorimo o športu, s frazemom opozorimo na pomanjkljivosti, ki jih lahko nasprotnik izrabi v svojo korist.

Zgled

V zadnjih nekaj mesecih se je nakopičilo veliko težav. Ahilova peta moštva je bila neučinkovitost. Čeprav so Grki na šestih tekmah EP zabili samo sedem golov, so zadevali pravočasno, poleg tega je blestela njihova obramba. V zadnjem času so imeli Grki tudi v tem segmentu veliko težav, saj na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah niso zabili gola, prav tako niso mreže zatresli na treh tekmah pokala konfederacij.

Tematika
Človek
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je Ahilova peta koga/česa

kaj je čigava Ahilova peta

Zgled

Veliko ljudi sončno elektrarno primerja z vodno, kar je nesmiselno, saj vodna elektrarna dela noč in dan, sončna pa le podnevi, kadar sije sonce. Ravno to, da ponoči ne more koristiti energije sonca, je Ahilova peta sončne elektrarne.

Ahilova peta človeka, ekipe, gospodarstva, zdravstva, šolstva ...

moja, njegova, naša ... Ahilova peta

Zgled

Pred dirko je oče štirih otrok treniral v Tunisu, tudi po deset ur na dan, več dni zapored. In šele proti koncu so se pojavljale bolečine. »Te bodo na mnogo daljših etapah na Dakarju moja ahilova peta. Zato pa imam za vsak slučaj s seboj v torbi močne tablete,« je zaključil /.../

Zgledi rabe
Zgled

Zbrali so vojsko in mikenski kralj Agamemnon jo je popeljal proti Troji. Obkolila je Trojo in jo začela oblegati. Trajalo je deset let. Prihajalo je do manjših spopadov in dvobojev pred obzidjem, kot se je dogajalo v tedanjih vojnah. Največji junak med napadalci je bil Ahil. Mati ga je po rojstvu okopala v vodah podzemnega kraljestva, zato je bil neranljiv. Ranljiv je bil samo na peti, tam, kjer ga je mati držala, zato izraz Ahilova peta za človekove šibke točke. V dvoboju pred obzidjem je Ahil ubil največjega trojanskega junaka Hektorja.

Zgled

Če hočemo priti v drugačen razvojni model, se bomo morali začeti spraševati, kako okrepiti notranji trg, kako postati manj odvisni od izvoza, ki je trenutno največja Ahilova peta našega gospodarstva.

Zgled

Starost sama po sebi nikakor ni bolezen. Če se v vseh telesnih delih staramo enakomerno, bolezni ni; človek umre kratko malo zato, ker mu zmanjka vitalne energije in vitalne snovi. Ampak, vsi ljudje pridemo na ta svet z določenimi bolezenskimi nagnjenji in ta naša Ahilova peta je dejansko breme, ki ga moramo z modrostjo in pametjo pravočasno prepoznati ter preprečiti. Zato, da bi bila starost lažja, ugodnejša in kakovostnejša.

Zgled

AHIL /.../ – največjega od grških junakov, sina morske nimfe in smrtnika, je mati Tetida /.../ potopila v reko Stiks, da bi mu zagotovila nesmrtnost, a ker ga je pri tem držala za peto, je bil to edini del telesa, kjer je bil Ahil ranljiv. Umrl je zaradi zastrupljene Parisove puščice, ki ga je zadela v peto – od tod izraz »Ahilova peta«, šibka točka.

Zgled

Kakovost voda je Ahilova peta v vodno bogati državi. Zaradi zgoščevanja prebivalstva, industrializacije, novih načinov kmetovanja in razvoja prometa se je v drugi polovici 20. stoletja zelo hitro poslabšala zlasti kakovost naših rek. Skromen delež primerno prečiščenih odpadnih vod naselij in dejavnosti je ključni razlog še vedno zaskrbljujoče stopnje onesnaženosti naših rek.

Zgled

Lahko se mu prilizujete, kolikor vam srce poželi. Ne bo vam zameril, saj nobena vaša beseda ne bo presegla visokega mnenja, ki ga ima o sebi. To je pravzaprav njegova Ahilova peta, kajti z laskavimi besedami ga je moč prepričati v kar koli. Spretni ljudje si ga zlahka ovijejo okrog prsta – najsi bo glede usluge, posojila, povišice in celo poroke.

Zgled

Ne moremo reči, da vratarji v zadnjem mesecu niso menjali klubov, a med njimi resnično ni bilo takih, ki bi jih brez kančka slabe vesti uvrstili v našo elitno enajsterico. Ker pa nobena ekipa ne more biti brez vratarja, smo ga vendarle izbrali, čeprav se zavedamo, da bi prav ta igralni položaj utegnil biti ahilova peta ekipe naših izbrancev. Romunski reprezentančni vratar /.../, ki ga je v svoje vrste po hudi poškodbi Francoza /.../ zvabila Fiorentina, sicer ni obupno slab vratar, vendar bi ga zelo težko oklicali za karkoli več kot za najboljšega od precej skromnih čuvajev mreže, ki so v zadnjih dneh zamenjali delovno okolje.