NAZAJ

navada je železna srajca

stara navada je železna srajca
stara navada, železna srajca
navada, železna srajca
pregovor

Izraža, da je navado zelo težko spremeniti ali opustiti.

Zgled

Včasih nam uspe spremeniti navade, drugič ostajamo na istem kot prejšnja leta. Navada je železna srajca in občudovanja vredni so vsi, ki so zamenjali stare, nezdrave navade za bolj zdrave.

Tematika
Človek
Dejavnost in bivanje
Zgledi rabe
Zgled

Navada je železna srajca, to velja tudi za prehranjevanje. Če želimo spremeniti ustaljene prehranjevalne navade oziroma shujšati, to od nas zahteva velik napor, saj pomeni spreminjanje globoko zakoreninjenih navad.

Zgled

Zgovoren dokaz, da pregovor »Navada je železna srajca« še kako drži, so Semičani, ki že ob 5. uri zjutraj čakajo na številke pred vrati tukajšnje zdravstvene postaje, čeprav se odpre šele uro in pol pozneje. Ta navada se jih drži še iz časov, ko so v zdravstveni postaji delili lističe s številkami za vrstni red pri zdravniku, ki je navadno delal le po štiri ure.

Zgled

Vinogradniki so ponavadi vino prodali že pred nastopom vročine. Stara navada je resda železna srajca, vendar je k sreči danes dosti lažje prepričati vinogradnika, da ravna drugače z vinom.

Zgled

Stara navada je res železna srajca. Res pa je tudi, da postane po bolezni človek bolj sprejemljiv za nasvete in napotke.

Zgled

Po vsem tem se revčki zvalijo na kavč in uživajo ob televiziji do poznih nočnih ur. Zjutraj pozno vstanejo in brez zajtrka oddirjajo v šolo. Začarani krog je sklenjen in se nadaljuje: stara navada, železna srajca!