NAZAJ

ljubo doma, kdor ga ima

pregovor

Izraža močno navezanost na dom.

Zgled

Mar ne pravi pregovor »ljubo doma, kdor ga ima«? Živali bi s tem še kako soglašale. Na svoj življenjski prostor so izjemno navezane. Samo domače ozemlje jim namreč omogoča izpolnitev temeljnih pogojev za preživetje v divjini: izogibanje sovražnikom in dostop do hrane in vode.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Čas in prostor
Predmetnost in pojavnost
Zgledi rabe
Zgled

Nekateri ljudje moramo prehoditi, prevoziti ali presmučati kilometre, počistiti stanovanja in vikende, obdelati vrtove in njive, preigrati tekme in pretelovaditi večere ter obresti nič koliko prireditev oziroma družb, da se lahko končno s knjigo v roki zleknemo v svoj najljubši naslonjač in zavzdihnemo: »Ljubo doma, kdor ga ima

Zgled

Ata je človek, za katerega veljata pregovora: »Najlepše je doma in Ljubo doma, kdor ga ima.« Najrajši je doma, opravlja domača opravila na vrtu in ljubi preprosto življenje.

Zgled

Čim bolj sem se bližala hiši, tem bolj me je stiskalo pri srcu. Ko sem zagledala luč v jedilnici, pa sem se spet zbrala. Konec koncev je bil to moj dom. Ljubo doma, kdor ga ima.

Zgled

Ljubo doma, kdor ga ima, pravi pregovor. In res je tako, še posebej v dandanašnjih časih, ko so cene stanovanj tako visoke, da lahko velika večina Slovencev le sanja o nakupu.

Zgled

Ljubo doma, kdor ga ima, pravi znani slovenski pregovor. Še lepše pa je, če je naš dom urejen, zanimiv in funkcionalen.