NAZAJ

kdor molči, desetim odgovori

kdor molči, devetim odgovori
kdor molči, stotim odgovori
pregovor

Izraža, da je včasih molk koristen. Izraža, da tudi z molkom lahko kaj sporočimo.

Zgled

Ustavljanje na ulici je vsakdanji pojav. Na prijazno vprašanje, kakšno bo vreme, odgovorim. Zajedljiva vprašanja in komentarje pa preslišim. Kdor molči, desetim odgovori.

Sopomenka

Tematika
Odnosi
Zgledi rabe
Zgled

Vedel je, da niso pomembne besede, ampak dejanja, in da kdor molči, desetim odgovori /.../

Zgled

Najbolj negativen odgovor na vprašanje je tišina, brez odgovora. Na postavljeno vprašanje nihče ne odgovori. Star slovenski pregovor, da kdor molči, desetim odgovori, v literaturi o pogajalskem jeziku nima več podpore.

Zgled

Kdor molči, devetim odgovori. Ljudski pregovori sicer niso iz trte izviti in največkrat držijo, a ne za vsako situacijo. Ko s partnerjem naletimo na oviro, ki je ne znamo premostiti, se vse prevečkrat zatečemo k molku, ki lahko traja tudi dneve.

Zgled

Očitno so novinarji preveč navajeni postavljati vprašanja drugim, sami pa nanje raje ne odgovarjajo. Še zlasti, če so vprašanja malo sitna, takrat jih je pač najenostavneje preslišati. Kdor molči, stotim odgovori!

Zgled

Obstajajo določene stvari, pri katerih je odkritost izredno pomembna. Po drugi strani pa pri nekaterih drugih stvareh velja rek: kdor molči, stotim odgovori.

Zgled

Včasih je tišina najbolj zgovorna in kdor molči, devetim odgovori ...