NAZAJ

kadar mačke ni doma, miši plešejo

ko mačke ni doma, miši plešejo
če mačke ni doma, miši plešejo
pregovor

Izraža, da se ob odsotnosti koga, ki skrbi za red, dogajajo stvari, ki jih ta oseba ne bi dopustila.

Zgled

Bili smo zelo glasni. Navijali smo tudi radio. Nepričakovano se je pri vratih pojavila mami. Ko nas je zagledala, je rekla: »Res je: kadar mačke ni doma, miši plešejo

Tematika
Odnosi
Dejavnost in bivanje
Zgledi rabe
Zgled

Motivirani zaposleni so v organizaciji pripravljeni ogromno dati od sebe, in to zato, ker to hočejo, in ne zato, ker to morajo. Takšno vedenje zaposlenih je za delodajalca najbolj učinkovito in seveda profitno. Delavci tako za dobro delo namreč ne potrebujejo stalnega nadzora. Sicer se zlahka uresniči pregovor, ki ga vsi poznamo: kadar mačke ni doma, miši plešejo po hiši.

Zgled

Pravijo, da kadar mačke ni doma, miši plešejo, in nekaj podobnega je bilo povod za prijavo o malce preglasnem veseljačenju v bloku na Resljevi, od koder je v soboto malo pred tretjo zjutraj prišla prijava stanovalcev, ki niso mogli zatisniti oči.

Zgled

Ko mačke ni doma, miši plešejo. Zamujanje v službo, predčasen odhod domov in dolga kosila – to pogosto počno zaposleni med šefovo odsotnostjo.

Zgled

Ko mačke ni doma, miši plešejo, pravi dobro znani rek. Ko menedžerja ni v pisarni, bodisi zaradi počitnic bodisi zaradi obveznosti izven pisarne, se nekateri zaposleni obnašajo kot najstniki, kadar so njihovi starši zdoma.

Zgled

Po pregovoru kadar mačke ni doma, miši plešejo, se, kot kaže, ravnajo dolgoprstneži saj so imeli policisti tudi tokrat opraviti z njimi.