NAZAJ

jabolko ne pade daleč od drevesa

jabolko ne pade daleč od jablane
pregovor

Izraža, da je kdo podoben staršem ali enemu izmed njih.

Zgled

S svojo skupino kaskaderjev pa poleg filmskih vragolij nastopa tudi na show prireditvah. Ker jabolko ne pade daleč od drevesa, je šel sin Alex po očetovih stopinjah. Osemletni nadobudnež je septembra 2001 postavil svetovni rekord – 11 m, ko je bil star 6 let in pol. 

Sopomenka

Tematika
Človek
Zgledi rabe
Zgled

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, potrjuje tudi četrtkov dogodek v izolski osnovni šoli. Tam sta si preveč ognjevito skočila v lase učenca, zato so se v šoli odločili, da bodo poklicali njuna očeta, da bi stvar zgladila. Toda zgodilo se je ravno obratno, kakor so pričakovali šolniki. Kmalu sta se med seboj sprla tudi očeta.

Zgled

Najprej ni nameravala postati umetnica. Toda kot vemo, jabolko ne pade daleč od drevesa, in v njeni družini je bilo kar nekaj umetnikov: eden od prapradedov je izdeloval vrhunske lutnje, ded je bil slikar, prav tako oče.

Zgled

Kljub temu da tega ne izpostavljata posebej, ne moreta skriti, da gre za mamo in hčer, tako da pri njiju pregovor, da jabolko ne pade daleč od drevesa, zagotovo drži.

Zgled

Kot pravi pregovor, jabolko ne pade daleč od drevesa, lahko zapišemo tudi za oba sinova, ki zvesto sledita poti svojih staršev.