NAZAJ

drugi kraji, drugi običaji

drugi kraji, druge navade
različni kraji, različni običaji
sto krajev, sto običajev
pregovor

Izraža, da se navade v različnih krajih razlikujejo. 

Zgled

Drugi kraji, drugi običaji. Ko prvič potujemo v deželo, ki se kulturno zelo razlikuje od naše, je dobro poznati splošna pravila obnašanja in si nabrati ščepec kulturnega ozadja, da ne bomo nehote užalili kakega domačina ali pa celo zašli v resne težave.

Tematika
Odnosi
Dejavnost in bivanje
Čas in prostor
Zgledi rabe
Zgled

Drugi kraji, drugi običaji. Ena najbolj tradicionalnih in priljubljenih indijskih slaščic je džalebi. Kot vidimo na posnetku z neke kalkutske ulice, testo spretno vlivajo v vroče olje in tako dobljene spiralaste flancate potopijo v sladek sirup.

Zgled

Drugi kraji, drugi običaji pravi nek naš pregovor. Pri nas verjetno ne bomo videli tega prometnega znaka, razen če se v arabskem svetu zelo priljubljene dirke kamel ne bodo razširile tudi k nam ali sčasoma postale celo olimpijska disciplina.

Zgled

Drugi kraji, drugi običaji pravi neka naša modrost (morda je tudi izposojena). Pri nas je pustni čas že mimo, bliža pa se velika noč. V Grčiji, kjer so nekoliko drugačne vere, se je postni čas komaj dobro končal. Njihove maškare se obnašajo precej drugače, kakor naše, misel pa je le izvirna.

Zgled

Božič je pri nas v znamenju jaslic, polnočnice, okrašene jelke, daril pod njo in vonja po slastni orehovi potici. In kako je drugod? Drugi kraji – drugi običaji.

Zgled

Drugi kraji, druge navade. Različne civilizacije, drugačne kultura, morala, navade. Pri nas tudi krava ni sveta žival pa na žebljih ne posedamo in kobram ne žvižgamo.

Zgled

In kako je drugod? Drugi kraji – drugi običaji. Že bežen pogled nas prepriča o spoštovanju izročila in raznolikosti običajev.

Zgled

Časa za šale kmalu ne bo več. Jutri gre namreč zares, zato se igralci tudi niso udeležili sinočnjega praznovanja praznika Sv. Juana, ko so pokale petarde, na gironskih ulicah pa so sežigali stare mize, omare, stole in druge dele pohištva. Sto krajev, sto običajev.