NAZAJ

ti očeta do praga, sin tebe čez prag

pregovor

Izraža, da se komu nespoštljivo, nepošteno ravnanje s starši vrne tako, da kdo drug, zlasti otroci, z njim ravnajo še slabše.

Zgled

Storilci bi se morali zavedati, da ob svoji žrtvi postajajo žrtev tudi sami, saj zelo drži ljudski pregovor: Ti očeta do praga, sin tebe čez prag.

Izraža opozorilo, svarilo.

Zgled

Lahko vas je sram, da ste najprej začeli jemati upokojencem! Ali ste že kdaj slišali za pregovor »Ti očeta do praga, sin tebe čez prag«? Ali res to hočete?

Tematika
Človek
Odnosi
Zgledi rabe
Zgled

Verjetno razmišljajo, da gre vendarle za njihovega otroka in si pripisujejo krivdo za napačno vzgojo. Vendar, kot pravi naša sogovornica, zaradi tega, ker so starši, niso primorani trpeti udarcev ali žaljivk. Če ne zaradi drugega, zaradi vnukov, ki opazujejo to nasilje in ga lahko kot začaran krog prenesejo tudi v svojo družino po reku Ti očeta do praga, sin tebe čez prag. Z molkom tako ne delajo škode le sebi, ampak tudi potomcem.

Zgled

Spoštovanje do drugih in do staršev so jim znali v glavo vtepsti. Ni zastonj pregovor Ti očeta do praga, sin tebe čez prag.

Zgled

Naši otroci bodo točno taki, kot smo mi. Kot jih bomo naučili, kakršen primer bodo imeli. Kako zveni stari rek: ti očeta do praga, sin tebe čez prag?

Zgled

Spomnila se je na številne pregovore: Ti očeta do praga, sin tebe čez prag. Spoštuj očeta in mater. Kdor starše sovraži, se mu seme posuši …