NAZAJ

narediti več škode kot koristi

povzročiti več škode kot koristi
frazem

z dobrimi nameni narediti kaj, kar se izkaže za slabo ali nekoristno

Zgled

Pod streho, ki zamaka, se hrana kvari in s tem lahko pticam zelo škodujemo. Ali vsaj naredimo več škode kot koristi. Če živimo v stanovanjskem bloku, krmilnico za ptice namestimo na notranjo stran balkonske ograje, tako da luščine semena in drugi odpadki ostanejo na naših tleh, ne sosedovih.

Če naredimo več škode kot koristi, pomeni, da z dobrimi nameni ali zaradi nepremišljenosti naredimo kaj, kar se kasneje izkaže za slabo, škodljivo ali nekoristno.

Zgled

Vsakodnevno uživanje majhnih količin aspirina lahko naredi več škode kot koristi. Mnogi ljudje mislijo, da je dober za vsakogar. Res je, da delno varuje pred nekaterimi boleznim srca in ožilja, a to še ne pomeni, da ga lahko jemlje vsakdo. 

Tematika
Odnosi
Dejavnost in bivanje
Zgledi rabe
Zgled

Modni čevlji so videti zelo lepi, a kaj ko niso vedno tako udobni in našim stopalom naredijo več škode kot koristi.

Zgled

V naglici in želji, da čim prej opravite s tem hišnim opravilom, v pralni stroj pogosto naložite preveč perila. S tem naredite več škode kot koristi, saj perilo ne bo dobro oprano, predvsem pa s tem onemogočite zadostno izpiranje pralnih sredstev, kar lahko povzroči kožne alergije.

Zgled

Glede priprav na ljubljanski maraton ste naredili, kar ste naredili. V zadnjem tednu si lahko z napačnimi treningi naredite več škode kot koristi. »Tekači, ki še nimajo veliko izkušenj, ravno v zadnjem tednu delajo največ napak. V zadnjem tednu si lahko naredite največ škode, če pretiravate s treningom. Lahko si zelo dobro pripravljen, ampak če zadnji teden pred maratonom slabo načrtuješ treninge, je lahko tudi sama tekma slaba.«