NAZAJ

ne imeti pojma 

frazem

ne vedeti, ne poznati, ne obvladati 

Zgled

Kupujem kolo, a ne vem kakšno je zame primerno. Ne vem niti, kakšno velikost kolesa naj si izberem. Nimam pojma o nastavitvah kolesa in zanima me vse o dodatni opremi. 

Če nimamo pojma o čem, pomeni, da o tem ničesar ne vemo, da tega ne poznamo ali ne razumemo, ne obvladamo oziroma se na to ne spoznamo.

Zgled

Rojen sem, živim v času, a se ne zavedam, kaj je čas, sem na točki med dvema večnostima, a nimam pojma o večnosti, mislim, a ne vem, kdo ustvarja misel in sploh ne vem, zakaj obstajam. (Voltaire) 

Če rečemo, da kdo nima pojma o čem, izrazimo kritiko zaradi njegove nestrokovnosti ali njegovega neznanja. 

Zgled

Ko je Sanja pripeljala reševalca, slednji ni znal nuditi prve pomoči! »Tega ne morem razumeti. Kako lahko nekdo dela kot reševalec, če nima pojma o tem, kaj mora delati. Hvala bogu, da je nato na pomoč priskočil Matjaž in oskrbel moj nos,« ob koncu še zaupa Tina.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo nima pojma o čem

Zgled

Kdor ptičjemu petju pripisuje romantičnost, nima pojma o naravi. Resnica je precej bolj kruta: petje je orožje v neusmiljenem boju za preživetje, pravi.

Zgledi rabe
Zgled

Izbrani arhitekt niti od daleč ni bil kos nalogi. Ne samo da nima pojma o projektiranju, še zlasti ne za bolj občutljivo okolje, ampak mu tudi primanjkuje osnovne kulture in dobrega okusa, kakršnega ima večina običajnih Slovencev, na primer vsi tisti, ki izbirajo opremo za svoje stanovanje v Ikei.

Zgled

Ni ga menda na celi Gorenjski veselejšega opravila, kakor je spravljanje prosa. Kdor ni zrastel na kmetih, nima pojma o tem.

Zgled

Večina Evropejcev nima pojma o ljudstvih ob Črnem morju, ki se borijo za svojo identiteto, še manj se ve o njihovih zgodovinah.