NAZAJ

tik pred zdajci

frazem

komaj še pravočasno, v zadnjem trenutku

Zgled

December je čas, ko ne skoparimo z lepimi željami in dobrimi mislimi. Vsem, ki so nam blizu in jih imamo radi, pošiljamo voščilnice (ponavadi tik pred zdajci), s tem pa nehote povzročimo prave »izredne razmere« na poštah, ki morajo vse te pošiljke pravočasno dostaviti.

Če rečemo, da se kaj zgodi, opravi tik pred zdajci, pomeni, da se zgodi, opravi komaj še pravočasno, v zadnjem trenutku. Tik pred zdajci izraža tudi čas, trenutek pred začetkom česa drugega.

Zgled

So se pa v zadnjih letih navade turistov pri rezerviranju dopusta precej spremenile, saj gosti rezervirajo svoje počitnice tik pred zdajci, kar je še posebej izrazito pri italijanskih gostih. Podobno spremembo pa v zadnjem času opažajo tudi pri domačih gostih, ki seveda upoštevajo pri odločitvah za počitnice tudi vreme.

Tematika
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

tik pred zdajci

Zgled

Letos se bodo po pričakovanju načelnika srečali s posebno težavo pri izdajanju osebnih dokumentov. Na območju upravne enote namreč skoraj polovica prebivalcev, oziroma nekaj več kakor 8300 ljudi, še nima nove osebne izkaznice niti novega potnega lista. Ker brez enega od obeh novih dokumentov po 5. avgustu letos ne bodo mogli več v tujino, bo na upravni enoti verjetno tik pred zdajci nastala neobvladljiva gneča. Zato že zdaj pozivajo ljudi, naj poskušajo čim prej dobiti katerega od novih dokumentov.

odpovedati, odločiti se, premisliti si, izvedeti, priti ... tik pred zdajci

Zgled

Na včerajšnji seji Skupnosti občin Slovenije je beseda tekla o ravnanju z odpadki in divjih odlagališčih. Ministrstvo za okolje je udeležbo tik pred zdajci odpovedalo zaradi pereče problematike.

Zgledi rabe
Zgled

Pretekli petek naj bi bila otvoritev prenovljenega metliškega gasilskega doma oz.izpostave Ministrstva za obrambo, ki se bo preselila v nove prostore v gasilskem domu. A je tik pred zdajci iz ministrstva prišlo sporočilo, da slovesne otvoritve ne bo, ker predstavniki iz ministrstva zaradi bolezni ne morejo priti v Metliko.

Zgled

V poletnih mesecih se mnogi odločijo za preživljanje zasluženih počitnic v tujini. Ob tem prihaja tudi do zapletov, ko šele tik pred zdajci ugotovimo, da so naši dokumenti pomanjkljivi ali celo neveljavni, kar je že mnogim zagrenilo težko pričakovan začetek dopusta.

Zgled

Pred slabim letom je kriza že privrela tako rekoč do vrhunca, ko politični voditelji po volitvah še vedno niso mogli sestaviti ne koalicije in ne vlade. Tik pred zdajci, na zadnjo noč pred iztekom skrajnega roka za razpis ponovnih volitev, so znova zmogli čudež in se izognili še enim predčasnim volitvam. S tem so izbruh popolne krize odložili le za nekaj mesecev.

Zgled

Ameriška zvezdnica /.../, petkratna svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju, je morala zaradi poškodbe tik pred zdajci odpovedati olimpijski nastop, je v nedeljo potrdil ameriški olimpijski komite.

Zgled

Dejstvo je, da smo tik pred zdajci in skušam še zadnji trenutek opozarjati na nedorečenosti, protislovja in posledice.