NAZAJ

kot strela z jasnega

kot strela z jasnega neba
kakor strela z jasnega
frazem

nenadoma, naenkrat, nepričakovano

Zgled

V svojem življenju sem odkril nekaj izredno pomembnega. Tega nisem pričakoval, prišlo je nenadoma, kot strela z jasnega. Nisem človek, ki bi imel zelo pestro življenje, tole pa je resnično vznemirljivo in že več kot teden mi srce razbija kot noro. Gre za damo, ki sem jo spoznal. 

Če se kaj pojavi ali zgodi kot strela z jasnega, pomeni, da se pojavi ali zgodi nenadoma, naenkrat ali povsem nepričakovano.

Zgled

Učiteljičino vprašanje te zadene kot strela z jasnega, po glavi se ti podijo najbolj črne misli: »Saj vendar nimam pojma. Samo osmešila se bom. Zakaj se je spravila ravno name?«

S frazemom praviloma poudarimo negativno presenečenje, začudenost, lahko tudi šok ob nepričakovanem dogodku ali dejanju.

Zgled

Sophie je ravno zakorakala v sladko obdobje študentskega življenja, ko jo kot strela z jasnega preseneti diagnoza – rak! Ampak dekle je borbene narave in se ne bo predala tako zlahka.

Tematika
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

kot strela z jasnega

Zgled

Prazniki so pravi preizkus vzdržljivosti za nas vse. Zaenkrat ni še nihče razpoložen za zabavo in najverjetneje tudi ne bo. Letos bomo namreč prvo novo leto preživeli brez očeta. Njegova smrt pred štirimi meseci nas je zadela kot strela z jasnega. Očka je v tistem času ravno načrtoval, da se bo upokojil. "S tvojo mamo bom šel na potovanje," mi je povedal le nekaj dni pred smrtjo. "Končno bom imel čas za vse tiste stvari, ki jih prej nisem mogel početi," je še dodal.

kaj udari, zadene, trešči ... koga kot strela z jasnega

kaj odjekne, pride, se pojavi ... kot strela z jasnega

Zgled

Zadelo me je kot strela z jasnega. Vlom? V našo šolo? Kolikokrat sem že bral, da vlomilci udarijo takrat, ko najmanj pričakuješ.

Zgledi rabe
Zgled

Okrog poldneva je namreč kot strela z jasnega odjeknila informacija, da naj bi trener celjskega prvoligaša vodstvu kluba ponudil svoj odstop.

Zgled

Okoli druge ure zjutraj se je simpatična Ota s sestro Ido in prijateljicami Katarino, Matejo in Nušo odpravila ven. Kar naenkrat pa je kot strela z jasnega prišel ulični ropar in plavolasi Oti izpod rok sunil torbico, v kateri je imela vse – potni list, denarnico z dokumenti, letalsko karto … – in oddrvel po glavni ulici.

Zgled

S šestimi leti sem pričel igrati klavir in moja kariera pianista je trajala dobrih deset let. Pri petnajstih letih sem kot strela z jasnega začutil nekakšen odpor in se čez noč odločil za srednjo šolo elektrotehniške usmeritve.