NAZAJ

je zavit v meglo

frazem

je meglen

Zgled

Ko je Maribor še bil zavit v meglo, je na Urbanu že sijalo sonce, kot nalašč za sprehod v naravo. 

Če rečemo, da je neko območje zavito v meglo, pomeni, da je megleno in posledično tudi slabo vidno.

Zgled

Tudi naslednje jutro je oblačno in nekaj manj kot štiri tisoč metrov visok ognjenik je zavit v meglo

Raba frazema se v tem pomenu nanaša na vremenske razmere.

Zgled

Vreme jo je zagodlo predvsem tistim, ki radi zahajajo v gore. Redki so bili dnevi, ko vrhovi niso bili zaviti v meglo. Poleg tega je že konec septembra visokogorje pobelil sneg in razmere so bile oktobra povsem zimske.

Pomen 2

je neznan, nepojasnjen

Zgled

Teorij je veliko in ene imajo že zelo dolgo brado. Pravi odgovor je zavit v meglo, saj nihče ne ve natančno, od kdaj je prvi april praznik in zakaj. Ima biblijske korenine?

Če rečemo, da je kaj zavito v meglo, pomeni, da je neznano, nepojasnjeno, prikrito ali slabo raziskano, tudi skrivnostno.

Zgled

»Številne človeške usode so zavite v meglo. Poboji, izgoni in aretacije so potekali v veliki tajnosti,« pravi avtor, ki je za izdajo svoje knjige potreboval dve leti.

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je zavito v meglo (česa)

Zgled

Zmaji nizajo poraze, na tekmah vztrajajo le še najbolj zvesti, prihodnost je zavita v meglo kot jesenska jutra v Ljubljanski kotlini.

odgovor, prihodnost, skrivnost, vse ... je zavit/zavita/zavito v meglo

je zavit/zavita/zavito v meglo skrivnosti ...

Zgled

Nastanek pasme je zavit v meglo skrivnosti in prepleten s številnimi legendami. Ime je dobila po mehiški zvezni državi Chiuhuahua, da je takšna, kot je, pa so bolj zaslužni Američani kot pa kinologi iz njene domovine. Menda je med njenimi predniki techichi, pes Toltekov, za katerega je bilo menda značilno, da ni lajal. Ta lastnost se pri čivavah ni ohranila.

Zgledi rabe
Zgled

Čeprav bo dež topel, ne bo prijetno posedati na plaži, hribi pa bodo zaviti v meglo, tako da tudi razgledi ne bodo božanski.

Zgled

Odgovor je po vseh teh letih še vedno zavit v meglo. Samo pomislite: zakaj se vendarle sploh zaljubimo, zakaj ravno v to osebo, zakaj ravno v tistem trenutku … zakaj … ? Kdo ve?

Zgled

Cerkev je ena pomembnejših romarskih točk in je unikatna. Njen nastanek je še vedno skrivnostno zavit v meglo.

Zgled

Vse je bilo zavito v meglo, nihče nam ni želel ničesar povedati. Kljub vsemu pa nam je kmalu postalo jasno, da je zadeva zelo resna in da nam pomembne podatke tudi lokalne oblasti prikrivajo.