NAZAJ

zatresti mrežo

tresti mrežo
stresti mrežo
frazem

dati gol

Zgled

S svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem sta brez težav zadrževala žogo v svoji posesti in večkrat zatresla mrežo.

Če zatresemo mrežo, pomeni, da damo gol, dosežemo zadetek, na primer pri nogometu, rokometu ali hokeju.

Zgled

Naša zmaga je povsem zaslužena, saj smo ves čas nadzorovali potek dogajanja na igrišču. Pravočasno smo zatresli mrežo, žalujemo lahko le za dobljenim zadetkom v končnici dvoboja. 

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo zatrese mrežo (koga)

Zgled

Več zrelih priložnosti so imeli gostje, ki pa jih niso izkoristili. V 19. minuti pa je /.../ izkoristil podajo z leve strani in z 10 metrov z lahkoto zatresel mrežo vratarja /.../

napadalec ... zatrese mrežo

zatrese mrežo nasprotnika, vratarja, gostov, tekmecev ...

Zgled

Ko enkrat zaostajaš z 0 : 2, se je zelo težko vrniti v tekmo in obrniti rezultat v svojo korist. V drugem polčasu smo sicer imeli kar nekaj priložnosti, a nismo imeli niti sreče, da bi zatresli mrežo nasprotnika. 

Zgledi rabe
Zgled

Žogo je s svoje polovice popeljal na desno stran Ljubljančanov, s podajo našel odlično postavljenega Drobneta, ki je iz neposredne bližine zatresel mrežo Ljubljančanov.

Zgled

Mladenič je že v tretji minuti z bližine zatresel mrežo gostov, le deset minut kasneje pa je bil uspešen še po strelu z glavo. Ko je v 29. minuti padel še avtogol za vodstvo domačih s 3 : 0, so le še največji privrženci Juventusa verjetno verjeli v preobrat. Do njega ni prišlo, belo-črni so častni zadetek zabili šele ob koncu tekme.