NAZAJ

zakopati bojno sekiro

zakopati bojne sekire
frazem

pozabiti na nekdanje zamere ali nesoglasja, končati prepire

Zgled

V stari Grčiji so v času olimpijskih iger sprte strani zakopale bojno sekiro, sodelovali so lahko tako rekoč vsi. 

Če zakopljemo bojno sekiro, pomeni, da pozabimo na nekdanje zamere ali nesoglasja, da končamo prepire, da se s kom pobotamo, da nimamo več odklonilnega odnosa do koga.

Zgled

Morda je to tudi čas, da pozabite na stare zamere in zakopljete bojno sekiro. Se spomnite sedaj že bivšega prijatelja, s katerim sta se sporekla nekaj tednov, morda mesecev nazaj?

Frazem je pogost v besedilih o partnerskih odnosih. Če rečemo, naj kdo zakoplje bojno sekiro, svetujemo, naj se s kom pobota.

Zgled

Po sporu s partnerjem je nesmiselno, da še kuhate mulo. Priznajte svoj delež krivde in zakopljita bojno sekiro.

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo zakoplje bojno sekiro (s kom)

Zgled

Pred odhodom na počitnice zakopljite bojno sekiro s svojimi sosedi, saj so oni tisti, ki so najbližje dogajanju okoli vaše hiše, kadar vas ni doma.

Zgledi rabe
Zgled

Imeli boste priložnost, da zakopljete bojno sekiro z osebo, s katero zaradi nekega davnega spora že dolgo nimate več stikov.

Zgled

Vsekakor je videti, da sta nekdanja zakonca zakopala bojno sekiro.

Zgled

Kozorog – Z bližnjim se bosta sporekla, vendar bosta hitro zakopala bojno sekiro. Ali še nista ugotovila, da je škoda energije in živcev za nesmiselna nesoglasja?

Zgled

Kot je dejal, sta zakopala bojno sekiro in sta prijatelja, tako kot sta bila že od nekdaj.

Zgled

ON: V službi se boste sporekli s sodelavcem. Ker vas bo pekla vest, mu čim prej ponudite roko sprave in zakopljita bojno sekiro.

Zgled

Neimenovani viri zatrjujejo, da je 26-letna nekdanja pop princesa pripravljena zakopati bojno sekiro z nekdanjim menedžerjem.