NAZAJ

zadeti žebljico na glavico

frazem

ugotoviti, spoznati bistvo, ustrezno ravnati

Zgled

Pripomba bližnjega vas bo spravila v nekoliko slabo voljo. Toda ko boste temeljito razmislili, boste hitro ugotovili, da je pri večini besed zadel žebljico na glavico

Če zadenemo žebljico na glavico, pomeni, da kaj pravilno ugotovimo, da spoznamo bistvo česa, da v nekih okoliščinah ravnamo ustrezno ali učinkovito.

Zgled

Piransko komunalno podjetje Okolje je pred meseci z malce negotovosti vpeljalo nov način odvoza smeti iz mesta. Zdaj mnogi ugotavljajo, da so zadeli žebljico na glavico: odvoz vreč s smetmi dvakrat dnevno, s tihim, ekološkim (električnim) vozilom je prinesel v Piran pravo smetarsko revolucijo.

Protipomenka

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo zadene žebljico na glavico (s čim)

Zgled

S to knjigo so zadeli žebljico na glavico, saj profesionalnim programerjem, ki jim je knjiga namenjena, pokaže prednosti uporabe še vedno nekoliko meglenega XML-ja v uveljavljenih in znanih okoljih ASP-ja.

Zgledi rabe
Zgled

Z zanimanjem sem prebrala članek o poškodbah pri športu. Po mojem skromnem mnenju ste »zadeli žebljico na glavico«, saj je bilo v njem resnično nekaj opozoril in nasvetov, na katere sploh ne bi pomislili; vsaj povprečni rekreativci ne.

Zgled

Raziskava, ki so jo opravili na državni univerzi v Oregonu, v kateri je sodelovalo skoraj 4500 ljudi, je to potrdila: narava izboljšuje naše blagostanje in ugodje. Ta odkritja sovpadajo z izsledki študije, objavljene prejšnji mesec, v kateri so ugotovili, da življenje ob travnikih niža tveganje debelosti in depresivnosti. No, neka druga raziskava je razkrila, da lahko ublažimo stres že z gledanjem dokumentarcev o naravi. Torej: pojdite v park, gozd, sprehodite se in nadihajte se zraka. Če vmes še malo potelovadite, ste zadeli žebljico na glavico.

Zgled

Očitno sem z izbiro teme v prejšnji številki zadela žebljico na glavico … Vsakič prejmem veliko odzivov, tokrat pa jih je bilo toliko, da so ves čas odzvanjali v meni in se me osebno dotaknili.

Zgled

S prostim vstopom so organizatorji v času, ki sejemski dejavnosti ni naklonjen, zadeli žebljico na glavico in bodo, kot pravijo, na temeljih letošnje prireditve gradili novo podobo sejma v prihodnje – seveda še naprej s sprostim vstopom in novimi vsebinskimi elementi.

Zgled

Molil je, da bi z njim zadel žebljico na glavico, ne pa stopil komu na žulj.

Zgled

Strelec – Nenavadne znančeve besede bodo povzročile, da boste večji del dneva nemirni. Očitno je, da je zadel žebljico na glavico. Pri denarju najprej pometite pred svojim pragom, šele potem kritizirajte druge.

Zgled

In tudi, kakšen je sodoben oglas za pralni prašek, ki zadene žebljico na glavico.

Zgled

Naj zveni to še tako enoznačno, nagovor zadene žebljico na glavico in daje tudi bralcu, ki ga bo pustil ravnodušnega, misliti: Ali sem pripravljen v življenju poskusiti kaj novega, kar me bo napolnilo z dolgotrajnim občutkom zadovoljstva in smisla?

Zgled

Z ugotovitvijo, »da oba nisva dovolj hitra«, je zadel žebljico na glavico, čeprav je na dirki zasedel četrto mesto, kar je bil zanj vendarle zelo obetajoč rezultat.

Zgled

Prvo načelo festivala je zato – obvezna prisotnost ustvarjalcev in njihov stik z gledalci. Očitno so zadeli žebljico na glavico. Festival je leta 2004 obiskalo 5000 ljudi, o njem pa pisalo 75 novinarjev.