NAZAJ

je za lase privlečen

frazem

je izmišljen, neprepričljiv, neprimeren

Zgled

Pri nas pravimo, da trditev ne zdrži kritičnega preskusa, da je na majavih ali trhlih nogah (ni dobro utemeljena), ali če je zelo neprepričljiva, da je za lase privlečena.

Če rečemo, da je kaj za lase privlečeno, menimo, da je izmišljeno, neresnično ali neutemeljeno, tudi neprepričljivo, neprimerno.

Zgled

Zgodbe o tem, kako Slovenija uspešno premaguje krizo, so torej za lase privlečene: vlada se rešuje tako, da pospešeno zadolžuje državo in prikriva dejstvo, da že trošimo nekaj milijard evrov več na leto, kot ustvarimo. Zdaj smo torej na plazu, ki se bo prej ali slej končal.

S frazemom praviloma negativno vrednotimo to, na kar se frazem nanaša.

Zgled

Učenje med spanjem. Ta naloga je tako zahtevna, da možganska skorja otrok ostane aktivna tudi med spanjem, kar za odrasle ne velja (zato je za lase privlečena trditev, da se je mogoče v snu s poslušanjem tonskih posnetkov učiti tujih jezikov).

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je za lase privlečeno

Zgled

Naša preiskava še ni končana, zbiramo in preverjamo vsa obvestila, omenjena zgodbica pa je povsem za lase privlečena in po dosedanjih izsledkih nima z iskanim in osumljenim dvojnega umora prav nobene zveze.

argument, izgovor, zgodba, trditev, teorija, dejstvo ... je za lase privlečen/privlečena/privlečeno

je precej, bolj ... za lase privlečen/privlečena/privlečeno

Zgled

Zgodba je precej za lase privlečena, čeravno je po drugi strani res, da se danes v atletiki vrti ogromno denarja in da mnogokrat nastope najboljših narekujejo samo še menedžerji, ne pa več nacionalne zveze, četudi gre za tako veliko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo.

Zgledi rabe
Zgled

Vselej najdemo rešitev, pa naj bo še tako za lase privlečena, kot je denimo pošiljanje črpalcev nafte na asteroid, ki ogroža Zemljo.

Zgled

Očistiti Slovenijo v enem dnevu je sicer malo za lase privlečeno, glede na to, da akcija traja predvidoma od 9.00 do 14.00 ure, vendar namen je zelo dober in verjamem, da bo šlo kar par deset ton nesnage na mesto, ki ji je namenjeno.

Zgled

Sumijo, da je takih goljufij še več. Preverjajo tudi, kakšno vlogo so imeli pri tem sami zavarovanci. Tisti, s katerimi so se pogovarjali, trdijo, da se jim še sanjalo ni, da gre za kaznivo dejanje in so bili prepričani, da je to pač ugodnost, ki jo ponujata ali zavarovalnica ali hiša, ki prodaja avtomobile. Kriminalisti pa pravijo, da so ti izgovori za lase privlečeni in da se lahko zgodi, da bodo kazenske ovadbe napisali tudi za zavarovance.

Zgled

Še pred leti smo zatrjevali, da so za slab obisk naših trgovin krivi prodajalci, saj se ne znajo prilagoditi potrebam in željam potrošnikov, a tak argument bi bil danes že veliko bolj za lase privlečen. V večini večjih, pa tudi manjših trgovin so se praznično odeli že pred tednom dni, torej novembra, kar pred leti ni bilo običajno. Še posebno skrbno so poskrbeli za privlačno podobo izložb in polic. Na teh je po zagotavljanju kupcev vedno večja izbira. Po zgledu trgovcev v tujini so se tudi pri nas odločili, da bodo decembra prodajalne dlje odprte.