NAZAJ

zajemati z veliko žlico

zajeti z veliko žlico
frazem

izkoriščati vse, kar nam je dano

Zgled

Nekateri, ki so preboleli hudo bolezen, pravijo, da so šele po zahtevni preizkušnji zaživeli polno in zadovoljno, da zajemajo življenje z veliko žlico.

Če zajemamo z veliko žlico, pomeni, da izkoriščamo vse, kar nam je dano, dosegljivo ali ponujeno, da kaj počnemo intenzivno ali obilno, lahko tudi v celoti ali popolnoma.

Zgled

Zahvaljuje se staršem, ki so mu dali življenje, in pravi, da ga je treba zajemati z veliko žlico. Vsak trenutek je pomemben in vsak trenutek povsem izkoristi! Kot človeka ga najbolj osrečuje delo, ki je nabito s pozitivno energijo. 

Če rečemo, da kdo življenje zajema z veliko žlico, lahko s tem izrazimo tudi kritiko zaradi razkošnega oziroma razsipnega življenja.

Zgled

Življenje je vedno zajemala z veliko žlico, zaradi njene razsipnosti in razkošnega življenja ji je denarja vedno primanjkovalo. Pričela je pozirati fotografom in slikarjem. A kaj kmalu je sledilo prvo razočaranje, ko je spoznala, da tudi njena lepota ni večna. 

Tematika
Dejavnost in bivanje
Količina, mera, stopnja
Značilna raba v besedilu

kdo zajema z veliko žlico kaj

Zgled

Leta, ki jih preživiš kot študent, naj bi bila najlepša, nora in brezskrbna. Pa vendar naj bi to vzdušje doživeli le tisti, ki zajemajo študentsko življenje z veliko žlico in so aktivni tako pri študiju kot na zabavah. Sedaj, ko se pričenja novo študijsko leto, smo povprašali znane Slovence, kako so oni doživljali ta leta, kakšne izkušnje so pridobili in kaj lahko pričakujejo bodoči oziroma novopečeni študentje.

življenje, znanje ... zajemati z veliko žlico

Zgled

Nekateri se rodijo s srebrno žlico, drugi pojedo eno za mamo, eno za očeta. Mnogi zajemajo znanje z veliko žlico, še več jih sega z njo po življenju.

Zgledi rabe
Zgled

Če radi zajemate življenje z veliko žlico in uživate v vseh njegovih sladkostih, ste na dobri poti, da postanete pretežki. Ta bojazen bo odpadla, če se boste z veliko žlico lotili čudežne zeljne juhe, za katero recept prihaja k nam iz Amerike. Teden dni naj bo na vašem jedilniku toliko juhe, kolikor si je poželite, pa bodo kilogrami kopneli kot sneg! A najboljša novica šele pride: zeljna juha ni edina hrana, ki jo lahko v tem dietnem tednu jeste! Vsak dan se boste sladkali tudi s sadjem in z zelenjavo ter uživali ob beljakovinskem obroku.

Zgled

Kolekcija je namenjena moškim in ženskam, ki življenje zajemajo z veliko žlico. Na eni strani je izražena njihova energičnost, želja po druženju, potovanju, zabavi, dobri hrani in pijači, na drugi strani pa odgovornost, doslednost, družinsko življenje in jasno zastavljeni cilji.

Zgled

Lani je celo razmišljala o koncu kariere, zdaj se je dvignila kot Feniks iz pepela. Med večletno krizo je življenje zajemala z veliko žlico, tudi dobesedno, kar se ji je poznalo tudi pri kilogramih. Zdaj je precej shujšala, kar je verjetno tudi prispevalo k obilnemu izboljšanju rekorda.

Zgled

ONA: V zadnjem času ste življenje zajemali z veliko žlico. Sedaj pa ne veste, kako naprej. Najprej naredite načrt vseh izdatkov in se omejite le na najnujnejše. Takoj boste lažje zadihali.