NAZAJ

z levo roko

frazem

z lahkoto, brez težav

Zgled

Niso ostali le brez sošolca, izgubili so tudi iskrenega prijatelja, umirjenega, zadržanega, preudarnega, odkritega in poštenega fanta, polnega načrtov za prihodnost. »Občudovali smo tvoje znanje angleščine, ki si ga osvajal z levo roko, tvoje risarske sposobnosti, ob katerih smo se spraševali, ali niso fotografije. Neizmerno si užival v kolesarstvu. Bil si živa enciklopedija avtomobilizma. /.../«

Če rečemo, da kaj opravimo, naredimo, delamo z levo roko, pomeni, da delo opravimo z lahkoto, brez naprezanja ali težav. 

Zgled

DEVICA – Danes bo vaša koncentracija na vrhuncu, zato boste z levo roko opravljali naloge, ki vam jih bodo naložili. Ker se bo veliko dogajalo, boste porabili veliko energije.

S frazemom poudarimo, da je kdo, ki kaj naredi z levo roko, spreten, sposoben ali ustrezno usposobljen.

Zgled

Postane igralska pripravnica v izobraževanju, od goriškega teatra prejme štipendijo in začne se popolnoma drugačno življenje, tisto, o katerem je Lara sanjala že od nekdaj. Akademijo konča dobesedno z levo roko (pa to ni ne mišljeno ne zapisano v kakršnem koli slabšalnem tonu!), talentirana, kot je, in potem se začne njena profesionalna karierna pot. Gledališče, kaj kmalu tudi drugi mediji.

Pomen 2

manj zavzeto, lahkotno

Zgled

Razmere so nadvse napete, vladajoča socialdemokratska stranka pa jih obravnava preveč z levo roko. Preveč se ukvarja sama s sabo, zato se nikoli ni prav lotila reševanja številnih življenjskih težav, še manj pa napetosti v mednacionalnih odnosih.

Če rečemo, da koga ali kaj jemljemo ali vzamemo z levo roko, pomeni, da ga obravnavamo manj zavzeto, manj prizadevno, tudi neresno, nestrokovno ali na hitro.

Zgled

Kegljanje v Sloveniji ni dovolj popularno, ker ima prizvok nepravega športa, ki ga ljudje jemljejo z levo roko.

Tematika
Človek
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

z levo roko

Zgled

V službi boste z zaostalim delom opravili z levo roko in dokazali sodelavcem in predpostavljenim, da nimate resne konkurence. Vsi vas bodo hvalili, neki dogodek pa vam bo jasno povedal, kdo je zares na vaši strani in misli iskreno.

opraviti, narediti, delati ... kaj z levo roko

jemati, vzeti ... kaj z levo roko

odpraviti koga z levo roko

Zgled

Nalogo, ki je drugim povzročila veliko sivih las, boste opravili z levo roko

Zgledi rabe
Zgled

Tri leta po kapi se je zaposlila na fakulteti za arhitekturo, deset let po kapi pa z levo roko spisala znanstveni doktorat. Tudi angleščino je uspešno obnovila in lahko danes predava tudi v njej.

Zgled

Slovenija ne bo več »outsider« na prvenstvu, torej ne bi smelo biti več podcenjevanja. Lahko bi rekli končno. Zdaj vsi vedo, česa smo sposobni, tako da nas nihče več ne bo hotel vzeti z levo roko, tudi največje velesile. To je za nas čast, a hkrati tudi velik izziv, da dokažemo, da sodimo med hokejsko elito sveta.

Zgled

Odločitev za otroka je resna in je ne gre jemati z levo roko. Nekateri ljudje se preprosto bojijo imeti otroka, ker ne vedo, ali bi bili sploh kos starševstvu.

Zgled

Sta pa tragediji na Starem vrhu in avstrijskem Bad Kleinkirchheimu opozorili javnost, sploh pa vse ljubitelje smučanja, da smučarija le ni več tako varen in preprost šport in da smučanja nikakor ne gre jemati z levo roko, češ, kaj se mi pa na poti po hribu navzdol lahko zgodi.

Zgled

Takrat je prišlo do revolucije v skokih, do spremembe iz paralelne drže smuči na V-slog. Tega smo se lotili malce z levo roko in ne dovolj strokovno, zato smo delali tehnične napake in prenevarno skakali. Prišlo je do padcev, poškodb in strahu, zato skačeš z zavoro in nisi več konkurenčen tistim, ki so brez dvomov. Videl sem, da se bom težko izvil iz tega, zato sem se odločil, da neham kljub najlepšim letom za skoke.