NAZAJ

vrniti milo za drago

vrniti milo za žajfo
frazem

maščevati se 

Zgled

Ko je pregledoval sobe in, denimo pri kadetu, odkril razmetano posteljo, mu je naložil kazen – udarce z metlo po zadnjici. To je kaznovanega /.../ tako razjarilo, da mu je vrnil milo za drago in ga nazaj mahnil z metlo. 

Če komu vrnemo milo za drago, pomeni, da se v isti meri ali še huje maščujemo za vse slabo, kar nam je storil.

Zgled

Gabriel kupi konja in odjaha do Montanove haciende. Njegov obisk razjezi Julio, ki splaši njegovega konja. Gabriel ji vrne milo za drago, saj zajaha njeno kobilo Nevihto in pobegne. Julia proti njemu vloži tožbo zaradi kraje.

Če v besedilih o športu rečemo, da kdo vrne komu milo za drago, pomeni, da ga po prvotnem neuspehu oziroma porazu premaga ali poskrbi za preobrat. 

Zgled

Potem ko so na prvem srečanju finala igralke celjskega Merkurja tesno, s 77 : 75, ugnale Kranjskogorčanke, so jim le-te na drugem srečanju vrnile milo za drago. V domači dvorani so jih namreč porazile z 59 : 51. Finale, ki se igra na tri zmage, se tako rekoč začenja znova.

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo vrne milo za drago komu

Zgled

Gorenjci so še povedli za dva, a so jim gostje vrnili milo za drago.

Zgledi rabe
Zgled

Kakšna ponižanja je trpela zaradi Curtovega varanja. Želela si je, da bi mu v obraz zabrusila resnico, vendar se je bala, da bi ga izgubila. Morda bi mu morala vrniti milo za drago in si najti ljubimca.

Zgled

Kači je treba vrniti »milo za drago«, je dokazal nepalski kmet /.../. Kmet Muhamed Salmodin je delal na riževem polju, ko je ga je nenadoma ugriznila kobra. Ko je videl, kaj se dogaja, pa se je spomnil na star nasvet nekega kačjega vrača, ki mu je naročil, da mora ugrizniti nazaj. Takoj ji je vrnil milo za drago in jo nato zgrizel do smrti. Po tem pripetljaju je nadaljeval z delom, pozneje pa je odšel v bolnišnico, kjer so mu dali protistrup.

Zgled

Vstala sta. Rita je rekla, da se bo vrnila na svoje delovno mesto in še naprej imela odprta oči in ušesa. Bobu ob tem ni bilo ravno prijetno pri srcu. Ralph Robinson se prav gotovo ne bo dolgo držal dogovora, o tem je bil prepričan. Prav gotovo si močno želi vrniti milo za drago in takoj, ko mu bo kaj pametnega padlo v glavo, se bo maščeval.

Zgled

V nekem stavku citirate domnevno izjavo ameriškega predsednika /.../ o prešuštvu kot izdaji, češ da on ne odpušča, pač pa vrne milo za drago.

Zgled

Zgodovina ga je že večkrat izučila, da se v nogometu radi dogajajo tudi preobrati. Če bi Maribor vrnil Olimpiji milo za drago in jo s pomočjo domačih navijačev premagal s 3 : 0, bi o polfinalistu odločala loterija kazenskih strelov.