NAZAJ

vreči puško v koruzo

metati puško v koruzo
frazem

obupati, odnehati, ne vztrajati

Zgled

Namesto da bi bili vztrajni, vržemo puško v koruzo, se prehitro vdamo. Težave ne poskušamo več rešiti, temveč kar čakamo, kaj se bo zgodilo.

Če vržemo puško v koruzo, pomeni, da ob težavah, ovirah ali izgubah hitro odnehamo s kako dejavnostjo, se ne trudimo več oziroma ne vztrajamo.

Zgled

Ali hitro vržete puško v koruzo, če se znajdete pred oviro? Ali pa ste ravno v težavnih in napetih situacijah še posebej hrabri? Odgovore na takšna in podobna vprašanja vam bo izdal naš test.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo vrže puško v koruzo

Zgled

Velikokrat starši »vržejo puško v koruzo«, se jezijo, ker njihov otrok ni uspešen, kar lahko preide v občutke krivde, otrok pa starševsko ljubezen začuti kot pogojno (»Imamo te radi, samo če si priden in ubogljiv.«).

Zgledi rabe
Zgled

Reakcije posameznikov na neuspeh ali ovire (pomanjkanje finančnih sredstev, poškodbe) so lahko zelo različne. Nekateri preprosto vržejo puško v koruzo in »se ne grejo več«, medtem ko nekaterim neuspeh ali padec predstavlja svojevrsten izziv, celo pozitivno izkušnjo. Menim, da športnike odlikuje sposobnost, da zdržijo vse psihične pritiske, ki nastopijo pred tekmovanji.

Zgled

Če se otrok ne zanima za naše glasno branje, ne smemo takoj vreči puške v koruzo, ampak moramo vztrajati. Napredek se ne pokaže čez noč, ko pa se, je zagotovo velik.

Zgled

Enaindvajsetletni Novomeščan v dresu Krke /.../ velja za enega največjih upov slovenskega kolesarstva. Je aktualni evropski prvak med mlajšimi člani v najbolj prestižni disciplini na velodromu – kriteriju. Kljub temu da je že dvakrat skorajda vrgel puško v koruzo, zdaj zatrjuje, da je ciljev in želja vsekakor preveč, da bi odnehal.

Zgled

Na 166 kilometrov dolgo pot se je 49-letna babica podala v petek v Havani, in to brez kletke, ki bi jo varovala pred lačnimi morskimi psi, poročajo tuji mediji. Plavala je že več kot 40 ur, ko je začutila, da bo morala vreči puško v koruzo. Ocenila je namreč, da je tok premočan za plavanje. Do trenutka, ko je skočila na jahto, ki jo je spremljala, je preplavala 140 kilometrov.

Zgled

V Evropi bi marsikdo vrgel puško v koruzo ob prvem milijonu izgube, tam pa so različni start-upi, kot je na primer Facebook, sprva izgubili ogromno milijonov in tudi več milijard, a nato to kmalu pretvorili v velike dobičke.

Zgled

Šestinpetdesetletni igralec je pred časom zbolel za rakom trebušne slinavke. A vse terapije se niso izkazale za zelo uspešne in zdaj, ko naj bi tumor napredoval, ima Patrick samo še 47 kilogramov. Kljub vsemu pa ni vrgel puške v koruzo in se vsak dan sproti bori proti bolezni in poskuša biti pozitiven.