NAZAJ

voda teče v grlo

frazem

biti v težkem položaju, v časovni stiski

Zgled

Splošna značilnost politikov na Balkanu je, da se za spremembe odločajo šele takrat, ko jim voda že teče v grlo in je največkrat prepozno. 

Če komu voda teče v grlo, pomeni, da je v zelo neprijetnem, težkem položaju ali v stiski, ker mu zmanjkuje časa za načrtovano, predvideno dejavnost ali ker se česa loti takrat, ko je že skoraj prepozno.

Zgled

Prav tako je nenapisano pravilo Portugalcev zamujanje. Tudi s tem sem imela sprva nekaj težav, saj sem prijatelje čakala najmanj petnajst minut, pogosto tudi dlje. Pozneje pa sem tudi sama začela zamujati; sprva nalašč, da le ne bi čakala, pozneje pa je k temu vedno pripomogel splet okoliščin. Omenjena značilnost se kaže pri njihovem delu, saj stvari navadno delajo ali rešujejo zadnji trenutek, ko jim voda že teče v grlo.

Frazem je pogost v besedilih o športu.

Zgled

V nadaljevanju so Krčani, ki jim je voda tekla v grlo, vse sile preusmerili v napad, a je vse do zadnjega kazalo, da bo domača obramba ostala neprebojna. Vendar ni, v sodnikovem dodatku si je privoščila spodrsljaj. 

Tematika
Človek
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

voda teče v grlo komu

Zgled

Največja prednost bo prvi gol, imamo prednost v vratarju, imamo veliko moči, imamo voljo in imamo dokaz, da zmoremo igrati najboljše takrat, ko nam voda teče v grlo. Priložnost je velika, igralci so to sposobni uresničiti, zato sem pred tekmo velik optimist.

voda že pošteno, kar precej ... teče v grlo

Zgled

Drugo jutro sva že navsezgodaj na avtobusni postaji. Tristo kilometrov do El Chaltna se bova peljala z avtobusom, saj nama voda že pošteno teče v grlo. Če zamudiva ladjo za teden dni, bo najino potovanje postavljeno na glavo, predvsem pa bova v teh dragih krajih v sicer izredno poceni Argentini zapravila preveč denarja.

Zgledi rabe
Zgled

Scenarij je znan: podjetje se loti prenove informacijskega sistema, da bi doseglo večjo učinkovitost, večjo storilnost, prihranilo stroške ali doseglo kak drug merljiv napredek. Pogosto se to zgodi že tedaj, ko podjetju voda kar precej teče v grlo in je treba rešitev poiskati in izpeljati čim prej. Največkrat se pri tem preskoči korak ali dva in na hitro izbere najboljšega ponudnika, ki ustreza določenim (pogosto dvomljivim ali vsaj pomanjkljivim) merilom.

Zgled

Italijansko prvenstvo vsako leto ponudi zanimiv fenomen. Klubi z dna se namreč ob koncu sezone prebudijo in začnejo zmagovati šele, ko jim voda že pošteno teče v grlo. Seveda se ob tem postavlja vprašanje, zakaj tega ne storijo že prej, vendar pa gre najbrž tudi za problem nacionalnega karakterja, kajti pogum pregovorno ni ravno odlika naših zahodnih sosedov.

Zgled

Zavidam Američankam, ki odraščajo s fitnesom. Jaz prihajam iz majhnega mesta, kjer bi bili ljudje, ki bi hodili v fitnes center, smešni. V Ameriki pa se naučiš rutine in že zmlada skrbiš za svoje telo, ne pa šele tedaj, ko ti voda že teče v grlo. Zato si prizadevam, da bi bil šport del mojega življenja.

Zgled

Z agresivnostjo nasprotnika prisiliš k napakam, seveda tega ne smemo početi brezglavo. Ves čas je treba igro kontrolirati, izogibati se moramo kakšnim neumnim prekrškom, obenem mora cela ekipa vedeti, kaj hoče. Letos nam je voda že tekla v grlo, a smo dokazali, da smo iz pravega testa. Takšnih izkušenj imamo dovolj, vemo, da nas v finale vodi le zmaga, in na to se ustrezno pripravljamo.

Zgled

Na denarnem področju stanje ni rožnato. Vendar brez panike, kajti doslej ste se vedno, ko vam je voda tekla v grlo, uspešno izvlekli.