NAZAJ

vleči za nos

povleči za nos
potegniti za nos
frazem

namenoma zavajati v zmoto, varati, goljufati, lagati

Zgled

Da nas oglaševalci v glavnem vlečejo za nos, da bi nam prodali karkoli, nam je jasno, čeprav jim vedno znova nasedemo. 

Če koga vlečemo za nos, pomeni, da ga namenoma in preračunljivo zavajamo v zmoto, da ga varamo, goljufamo ali izigravamo, da mu lažemo.

Zgled

Neka neznana nosečnica v Bonnu že nekaj tednov vleče za nos trgovce in policijo. Policija pozna že deset primerov, ko je neznanka, 30-letna ženska, plačala s ponarejenimi bankovci za 200 evrov. Bankovci so vedno izvrstno ponarejeni.

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo vleče za nos koga

Zgled

Ta primer ponazarja, da internet ni anonimen in da posameznik, ki vztrajno vleče za nos potrošnike, ne more ubežati roki pravice.

vleči za nos ljudi, javnost ...

Zgled

Igralec je med drugim priznal, da se s punco Niko sploh nikoli nista zaročila in da sta ljudi le vlekla za nos, zraven pa uživala.

Zgledi rabe
Zgled

Mirku je pravna država torej hitro, učinkovito vzela hišo. Zdaj ji leta zaman dokazuje, da jo je dala v roke goljufom, ki vlečejo za nos davkarijo, policijo, sodnike, centre za socialno delo … Tu pa je pravna država nenadoma počasna in brez moči.

Zgled

Tožitelj očita čistilnici, da vleče za nos stranke in da goljufajo.

Zgled

Zgodba bi se sicer lahko končala srečno, če ne bi ugotovili, da je /.../ med tekmovanjem goljufal in tako vlekel za nos publiko v studiu, voditelja in na tisoče gledalcev. /.../ je imel namreč dogovor s soprogo /.../ oziroma znancem /.../, da zakašljata vsakič, ko je prebral pravilen odgovor izmed ponujenih.

Zgled

Potrošniki se pritožujejo tudi na forumih, ena od nezadovoljnih strank pa je napisala: »Po krajši uporabi sem spoznala, da me boli glava in predel okoli nosu, vzrok je trda plastika, iz katere so očala narejena. Odločila sem se za reklamacijo, saj vem, da izdelek lahko vrnem v 14 dneh od nakupa, vendar nimam nobenega podatka od prodajalca, prav tako ni naveden naslov, na katerega bi izdelek lahko vrnila. Dobesedno me vlečejo za nos.« Številni nezadovoljni potrošniki, ki so želeli uveljaviti vračilo izdelka in povrnitev kupnine, vendar so bili neuspešni, so se obrnili tudi na ZPS. Opozorili so tudi na izredno slabo kvaliteto izdelka ter dodali na prodajalec ne odgovarja na njihova e-sporočila. Na previdnost pri nakupu na tej spletni strani opozarja tudi tržni inšpektorat.

Zgled

27-letni novinar uglednega časnika /.../ je kar nekaj časa vlekel za nos bralce in urednike tako, da si je izmišljal članke s krajev, kjer sploh ni bil, in pogovore z ljudmi, ki jih sploh ni srečal; mnoge od prispevkov je kratko malo ukradel.

Zgled

Prav tako ne razumem, zakaj so Slovenci vedno tako toplo oblečeni. In zakaj mora plačati tista oseba, ki praznuje rojstni dan?! Na začetku me je to zelo zmedlo in verjetno so ljudje mislili, da sem tipična škrta Škotinja. Pa copati – prijatelji doma so mislili, da jih vlečem za nos, ko sem jim razložila, da moraš na obisku pri prijateljih sezuti čevlje.