NAZAJ

udariti po žepu

udariti po denarnici
frazem

povzročiti stroške

Zgled

A pozor: polnjenje rezervoarja v naši severni sosedi vas lahko krepko udari po žepu na servisih ob avtocestah.

Če nas kdo ali kaj udari po žepu, pomeni, da nam povzroči dodatne ali višje stroške, kot smo jih imeli do takrat oziroma kot smo jih pričakovali.

Zgled

Povišanje cen je najbolj udarilo po žepu starše, ki se uvrščajo v višje dohodkovne razrede.

Frazem se pogosto nanaša na plačilo kazni.

Zgled

Kazni lahko kršitelje močno udarijo po žepu in znašajo od 125,19 pa vse do 2086,46 evra.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj udari po žepu koga

Zgled

Zato je prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje bistveno bolj udarilo po žepu revne kot bogate.

policisti ... udarijo po žepu

kazen, davek, država ... udari po žepu

udariti po žepu kršitelje ...

močno, krepko, pošteno, precej ... udariti po žepu

Zgled

Pred leti je policija nagradila vse, ki so na policijsko postajo prinesli petarde. Letos se je, kot že rečeno, zataknilo pri denarju. Policisti neposlušne, tako mladoletnike kot njihove starše, zdaj tudi večkrat udarijo po žepu.

Zgledi rabe
Zgled

Na Havajih so se resno lotili varovanja koralnih grebenov. Ker najbolj zaleže, če ljudi udariš po žepu, zaračunavajo visoke globe. Rekord je 400.000 evrov, kolikor bo morala plačati neka turistična agencija.

Zgled

Številni lastniki teh vozil so namreč do zdaj, sploh po mestih, mopede uporabljali kot kolesa. Brez čelade in po kolesarskih stezah. To je prekršek, ki vas lahko močno udari po žepu.

Zgled

Najbolj bo voznike udarilo po žepu parkiranje na Slomškovem trgu, kjer se bo parkirnina z zdajšnjih 80 centov za uro parkiranja zvišala na kar dva evra.

Zgled

Najbrž pa bi se prav hitro izvedelo, da onesnaževanje ni zastonj in da lahko kar krepko udari po žepu in tako bi bilo tudi prekrškarjev kmalu precej manj.

Zgled

Visoka najemnina pri zasebnikih krepko udari po žepu tudi tiste, ki nimajo štipendij, za njihovo pridobitev pa je, kot pravijo študentje, potreben izjemno nizek socialni status.

Zgled

Ko opazimo nepravilnosti, odgovorne opozorimo, če ne pomaga, predamo ovadbo naprej, vendar primeri zelo pogosto zastarajo. Najbolj so učinkovite mandatne kazni, saj kršitelje takoj udarijo po žepu.

Zgled

Moje mnenje je, da bi morali vsem, ki jim dokažejo uporabo dopinga, poleg kolajn vzeti tudi denar. Verjemite mi, da če bi bilo tako, bi bilo dopinga precej manj. Ko te udarijo po žepu, je drugače.

Zgled

Mislim, da je veliko neizkoriščenih možnosti, za zmanjšanje škodljivih emisij v zrak. Treba je prvenstveno poiskati tiste potencialne onesnaževalce zraka in jih udariti po žepu, ne pa iskati majhne ribe, kot so kmečki dimniki, kurišča na drva in podobno. Poglejmo resnici v oči in pometimo pred lastnim pragom, šele nato pa naj zakoni udarijo tiste male onesnaževalce, ki s skromnimi življenjskimi navadami že tako ali varujejo svoj življenjski prostor, tam, kjer živijo.

Zgled

Predstavljamo vam meni za 4 osebe, ki vas ne bo preveč udaril po žepu. Cena sestavin namreč ne presega 6 evrov. Jedilnik je enostaven in vsakomur dosegljiv.

Zgled

Takrat je dobro vedeti, koliko nas bo odvetnik udaril po žepu.

Zgled

Policija bi morala biti na cestah bolj opazna in pri izrekanju kazni se ne bi smelo upoštevati raznih poznanstev in drugih vez, ki kazen omilijo ali pa sploh ne pride do izreka kazni. Potrebno je izumiti sistem, ki bi kršitelja takoj vnesel v evidenco, iz katere ga več ne bi bilo možno izbrisati. Tako bi bil izrek kazni takojšen in udaril kršitelja po žepu na kraju dogodka, saj bi le tako bila kazen učinkovita. Sodstvo pa do zdaj ni odigralo svoje vloge, saj je le polovica kazni izterjanih, prekrškarji s cest pa so ostali tudi nekaznovani.

Zgled

Tudi davek na dodano vrednost nas je pošteno udaril po žepu.